„Piazza della Signoria” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
A '''piazza della Signoria''' [[Firenze]] egyik központi tere, amihez szinte a város összes jelentős politikai eseménye hozzákapcsolódik. Ezenkívül a tér a város egyik [[Firenze történelmi központja|turisztikai központja]] is, számos jelentős épülettel és köztéri szoborral.
==Leírása==
 
A tér az egymással párhuzamos [[via Calzaiuoli]], via dei Cerchi és via dei Magazzini összefutásánál található, szinte az [[Arno]] partján, amivel az [[Uffizi képtár]] tömbje köti össze.
 
File:Palazzo_vecchio_11.JPG|A [[Palazzo Vecchio]]
File:Loggia dei Lanzi 1.JPG|A [[Loggia dei Lanzi]]
File:BellottoSignoria.jpg|A tér az 1740-es években
</gallery>
==Története==
A teret [[1267]]-ben kezdték kialakítani, miután legyőzték a várost uraló [[Firenze története|ghibellin párti urak]]at, s lerombolták a palotáikat. Az így képződött és sokáig be nem épített területen alakították ki a század végén és a következő században. Az egyik volt lakótorony alapjait, mely a Foraboschi családé volt, felhasználták a Palazzo Vecchio tornyának alapozásához.
 
A teret később Michelangelo tervei szerint kezdték volna átépíteni, aki a Loggia dei Lanzi árkádjait akarta folytatni körbe a tér mentén, de a magas költségek miatt ezt a tervet elvetették.
 
VégeztekA itttéren ásatásokatvégzett is,ásatások amikorsorán egy ghibellin-palota maradványokmaradványai mellett ókori római és egyéb leleteket is felszínre hoztak. A leletek konzerválása körül vita alakult ki, végül úgy döntöttek, hogy a teret újból befedik.
 
A téren jelentős a turistaforgalom nemcsak nappal, de éjjel is, éjszakai hangulatáról [[Stendhal]] azt írta, hogy úgy érzi, mintha átélte volna a „történelem tragédiáját".<ref>Panoráma, 71. oldal</ref>
 
Végeztek itt ásatásokat is, amikor ghibellin-palota maradványok mellett ókori római és egyéb leleteket is felszínre hoztak. A leletek konzerválása körül vita alakult ki, végül úgy döntöttek, hogy a teret újból befedik.
 
==A tér látnivalói==

Navigációs menü