„David Bailey (fotográfus)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
NyenyecBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Removing: en:David Bailey
DorganBot (vitalap | szerkesztései)
a robot Adding: en:David Bailey
23. sor: 23. sor:
[[Kategória:Fotográfusok|Bailey, David]]
[[Kategória:Fotográfusok|Bailey, David]]


[[de:David Bailey]] [[it:David Bailey]]
[[en:David Bailey]] [[de:David Bailey]] [[it:David Bailey]]

A lap 2007. április 6., 23:17-kori változata

David Bailey (1938. január 2. London, Egyesült Királyság) angol fotográfus. Hírességekről készült fotói révén maga is híres és ünnepelt lett, ő az első "sztárfotósok" egyike, olyan aki nem csak a fotográfia iránt érdeklődők körében lett ismert.

London szegényebb, keleti felében született, szerény körülmények között nevelkedett. Autodidakta módon, saját maga tanult meg fotózni, majd 1957-től a brit Királyi Légierőnél szolgált. 1959-ben John French asszisztense lett, majd hamarosan a Vogue magazin szerződtette divatfotósnak, mellette szabadúszóként is dolgozott.

Terence Donovan-nel együtt a hatvanas évek Londonjának krónikása és hírnöke lett. A világ elsősorban az ő képeik révén ismerte meg a londoni fiatal közép- és felső osztály könnyed, bohém életét, a "Swinging London" avagy "Swinging Sixties" életérzést, amit például a Beatles vagy a Rolling Stones is képviselt. Annak köszönhetően, hogy állandóan színészek, rock-sztárok és más hírességek között forogtak, élénk társasági életet éltek, maguk is híresek és ünnepeltek lettek, ők voltak az első fotósok, akikről ez elmondható volt.

1964-ben adta ki "Box of Pin-ups" című gyűjteményét, ami szokatlan megjelenésével és tartalmával sok vitát váltott ki. A dobozban sztárok és hírességek poszter-nyomatai mellett a Bailey egykori szűkebb pátriáját, az East Endet uraló gengszterek, a Kray-ikrek fotói is szerepeltek, ami sokak, többek között a kor legmeghatározóbb fotósának, Lord Snowdon-nak a rosszallását is kivívta, így - bár üzletileg sikeres kiadvány volt - nem készült belőle második kiadás és Amerikában sem jelent meg, ahol addigra Bailey már szintén ismert volt.

Michelangelo Antonioni 1966-os filmje, a Nagyítás főszereplőjét, Thomast nagy részben Bailey-ről mintázta.

Divatfotói mellett számos lemezborítót (pl. a Rolling Stones-nak és Marianne Faithfull-nak) tervezett, több fotóalbuma jelent meg, rendezett reklám- és dokumentumfilmeket.

Négyszer nősült, második felesége (1967 és 1972 között) Catherine Deneuve francia színésznő volt (akinek Bailey volt az egyetlen férje, habár gyermekei Roger Vadimtól és Marcello Mastroiannitól születtek). Jelenlegi feleségével, Catherine Dyer színésznővel 1986 óta él együtt.

2001-ben a CBE (Commander of the British Empire) címmel tüntette ki a Királynő, ami rendszerint a lovagi cím (Sir) "előszobája".


Külső hivatkozások

Képek, interjú, videó (angolul) David Bailey and Fashion Photography