„Tanisz” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
165 bájt hozzáadva ,  12 évvel ezelőtt
a
nincs szerkesztési összefoglaló
(→‎Romjai: nekropolisz)
a
'''Tanisz''' (Τάνις), az ókori '''DjanetDzsanet''' (a mai صان الحجر ān al-Ḥaǧar) [[görög nyelv|görög]] neve. Egyiptomban[[Egyiptom]]ban, a [[Nílus]] deltájánál fekvő város. Korábban a hükszosz főváros, [[Avarisz]], majd [[II. Ramszesz]] fővárosa, [[Per-Ramszesz]] állt a környéken.
 
== Története ==
TanistTaniszt a huszadik[[XX. dinasztia]] uralkodásának végén alapították, és a huszonegyedik[[XXI. dinasztia]] idején pedig Egyiptom északi fővárosa lett. Ez volt Smendes[[Szmendész]]nek, a dinasztia alapítójának a szülővárosa. A huszonkettedik[[XXII. dinasztia]] idején TanisTanisz Egyiptom politikai központjává vált (habár voltak ellennséges, [[Felső-Egyiptom]] más városaiban székelő rivális dinasztiák is). Fontos kereskedelmi és stratégiai város volt egészen a Manzala kiömléséig időszámításunk előtt a 6. században. Ez teljesen elpusztította a várost.
 
Tanist a huszadik dinasztia végén alapították, és a huszonegyedik dinasztia idején Egyiptom északi fővárosa lett. Ez volt Smendes, a dinasztia alapítójának a szülővárosa. A huszonkettedik dinasztia idején Tanis Egyiptom politikai központjává vált (habár voltak ellennséges, [[Felső-Egyiptom]] más városaiban székelő rivális dinasztiák is). Fontos kereskedelmi és stratégiai város volt egészen a Manzala kiömléséig időszámításunk előtt a 6. században. Ez teljesen elpusztította a várost.
 
== Romjai ==
 
Számos templom, közöttük a legfontosabb az [[Ámon]]nak szentelt, amelynek belsejében [[I. Pszuszennész]] alakított ki egy királyi nekropoliszt. Itt kapott helyet számos 21XXI-22XXII. dinasztiabeli fáraó. Az építőanyagként felhasznált kövek többségét Pi-Ramszeszből (ma: Qantir) hozták.
 
[[Kategória:Egyiptom]]
 
{{csonk-tört}}

Navigációs menü