„Dugo Selo” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Bot: 22 interwiki link áthelyezve a Wikidata d:q400041 adatába)
}}
 
''' Dugo Selo ''' (magyar nyelven Dugoszolo) [[város]] és [[község]] [[Horvátország]]ban [[Zágráb megye|Zágráb megyében]]. Közigazgatásilag [[Andrilovec]], [[Donje Dvorišće]], [[Kopčevec]], [[Kozinščak]], [[Leprovica]], [[Lukarišće]], [[Mala Ostrna]], [[Prozorje]], [[Puhovo (Dugo Selo)|Puhovo]] és [[Velika Ostrna]] tartozik hozzá.
 
== Fekvése ==
Az első írásos nyoma a város területén zajló életnek [[1209]]-ben, [[II. András magyar király|II. András király]] adománylevelében található, ahol''"etiam terram santci Martini"'' alakban említést tesz Szent Márton földjéről, melyet a templomos lovagrendnek adományozott. A város területe ettől fogva a templomosok, majd a [[14. század]]tól johanniták bozsjákói uradalmához tartozott. A johanniták távozása után a birtok a vránai perjel uralma alá került. [[1573]]-ban Tahy Ferenc birtoka lett. [[1591]]-ben a török támadás következtében Dugo Selo is súlyos károkat szenvedett. [[1592]]-ben Tahy a birtokot lánytestvérének és sógorának Jankovich Ferencnek zálogosította el. [[1597]]-ben tőlük erővel vette el Zrínyi György királyi tárnokmester és egészen [[1671]]-ig Zrínyi Péter haláláig a család kezén maradt. Ekkor hűtlenség címén a kincstáré lett, majd [[1686]]-ban I. Lipót király Draskovich Jánosnak és feleségének Nádasdy Máriának adta és ezután végig a Draskovichok birtoka maradt.
 
A város neve, mely hosszú falut jelent csak [[1566]]-ban, illetve [[1622]]-ben jelenik meg először. Az első vonat [[1870]]-ben gördült be a településre. Önkéntes tűzoltó egyletét [[1893]]-ban alapították. [[1900]]-ban felépült az új plébániatemplom. Dogo Selo [[1850]]-től [[1955]] augusztusáig járási székhely volt. A járás területe akkor magában foglalta a későbbi Brckovljani, Dugo Selo, Oborovo és Posavski Bregi községek területét. A városnak [[1857]]-ben 603, [[1910]]-ben 1714 lakosa volt. Trianonig [[Zágráb vármegye]] Dugoseloi járásának székhelye volt. Első sportegyesületét a DŠK labdarúgóklubot [[1923]]-ban alapították. Az elektromos áramot [[1934]]-ben vezették be a településre. A [[második világháború]] az akkori Jugoszláviában [[1941]]. [[április 6.|április 6]]-án Dugo Selo vasútállomásának bombázásával kezdődött, ez időben megelőzte a Belgrád elleni támadást is. A vízvezeték hálózat [[1962]]-ben épült meg, [[1966]]-ban pedig a gázvezeték hálózat is kiépült. A honvédő háború idején már [[1990]]-ben megalakult Dugo Selo első önkéntes egysége. Lakói később is nagy számban vettek részt a horvát fegyveres erőkben. [[1997]]-től az újonnan alapított Dugo Selo község központi települése lett. [[1959]]-től hivatalisanhivatalosan is városi jellegű település, 1997-ben pedig városi rangot kapott. [[2001]]-ben 8880 lakosa volt.
 
== Lakosság ==
[[Fájl: Zupna Crkva Svetog Martina Dugo Selo 0510 1.jpg|200px|jobbra|bélyegkép|A Szent Márton plébániatemplom]]
*A Márton-hegyen található [[Szent Márton]] tiszteletére szentelt középkori templomának maradványai egyike az ország legrégibb műemlékeinek. A templom 1209-ben már állt, majd később gótikus és barokk stílusban építették át. Ez volt a város régi plébániatemploma, melyet az új templom felépülte után elhagytak. A kommunista hatóságok gondatlansága következtében állapota annyira leromlott, hogy az 1960-as évekre romos lett. Mai állapotában is romokban áll, csak a torony és a szentély áll még belőle. Folyamatban levő régészeti feltárása a templom történetének számos kérdésére adhat majd választ. A templom előtt áll Josip Cikač szobrászművész alkotása, Szent Márton fából faragott szobra. Dugo Selo a franciaországi Toursból induló Szent Márton út egyik állomása.
*A Draskovich-kastély maradványai a Drasković-kertben találhatók. A kert a kastélyt körülvevő egykori díszpark maradványa, még ma is gazdag növényvilággal. Magából a kastélyból mára csak egy torony, a kút és a mai bíróság száz éves épülete áll.
*A város központjában fekvő Ferenčakova utcában néhány tradicionális népi építésű, fából készített ház látható.
*Szent Márton tiszteletére szentelt plébániatemploma 1900-ban épült [[Hermann Bollé]] tervei szerint neogótikus stílusban.
*[http://dugoselo.org/ Független portál]
 
==Jegyzetek==
<references/>
 

Navigációs menü