„Jaime Lannister” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
elírások kiig.
a (elírások kiig.)
George R.R. Martin nagy sikerű művének, a Tűz és Jég dalának nevezett Trónok Harca könyvsorozat egyik kiemelkedő jelentőségű szereplője Jaime Lannister. Ő Tywin Lannister, Kaszter-hegy urának és Nyugat őrzőjének idősebb fia és örököse. Idősebb lány ikertestvére Cercei Lannister, öccse pedig a törpe Tyrion Lannister.
 
Személyiségét illetően a családra jellemző büszkeség és arrogancia a meghatározó. A remek retorikai érzékkel megáldott Jaime-t a fantasy-eposz színterét jelentő Westeros (Hét Királyság) legjobb kardforgatói között tartják számon. Az első könyv történetének indulása előtt 18 évvel már a Királyi Testőrség tagja. GyúnynevétGúnynevét ("Királyölő") akkor kapta, amikor egy másik nagyhatalmú, az akkor uralkodó Targaryen házból való Aerys ("Az őrült") királyt a lázadások idején kardjával hátbaszúrtahátba szúrta. Emellett azonban egy másik negatív tartalmú "pletyka" főszereplője is, miszerint ikertestvérével szerelmi viszonyt folytat, s ezáltal az Aerys-t követő (lázadó) király, Robert Baratheon mindhárom gyermeke valójában tőle van. A későbbiekben ennek az egyik gyermek (Joffrey) trónra kerülésével az uralkodáshoz való jogban, valamint az ezt övező hatalmi csatározásokban nagy szerepe lesz.
 
http://images4.fanpop.com/image/photos/23100000/Jaime-Lannister-jaime-lannister-23108714-568-720.png
 
===Harmadik szezon/Harmadik könyv===
Királyvárba tartó utazásuk alatt erdei csapásokon közlekednek, hogy a lehető legmesszebb elkerüljék az utakat. Robb Stark haragra lobban anyja iránt, mikor árulása napvilágra kerül, és lovasokat küld a Királyölő elfogására. A két menekülő messzire jut, azonban át kell kelniük egy hídon a továbbhaladás miatt. Jaime egy váratlan pillanatban kihasználja Brienne figyelmetlenségét, és kardhoz jut. A birodalom egyik legjobb harcosának tartott Királyölő azonban nem bír óriási őrzőjével. A harc végén azonban megérkeznek Lord Bolton (Robb Stark egyik hűbéres főurának) emberei, s foglyul ejtik őket. Az ezt követő este folyamán Brienne-t a katonák meg akarják erőszakolni, de a tusakodást Jaime állítja le, éles eszével. Elárulja Locke-nak, a katonák vezetőjének, hogy Brienne apja, Lord Selwyn Tarth hatalmas váltságdíjat fizetne lánya épségben való visszatéréséért cserébe. Azonban nagy hibába esik. "Szerepét" túljátszva elveti a súlykot, és levágják a jobb kezét. Ezután mély depresszióba esik, hiszen kardforgató képességének elvesztésével együtt minden mást is elvesztett, ami valaha volt. Brienne azonban visszahúzza az életbe, s meggyőzi, hogy van miért élni még ezen a Földön. Harrenhal várába érve maga Lord Bolton veszi védelmébe. Elengedi Királyvárba a katonái által elkövettelkövetett hibák fényében, azzal a feltétellel, hogy megcsonkításában Lord Boltont ártalmatlannak nevezi majd apja, Tywin Lannister előtt. Brienne-nek azonban maradnia kell, hisz árulással vádolják. Jaime kísérőivel együtt visszafordul, hogy kimentsék őt Harrenhal várából.
 
== Külső hivatkozások ==
* [http://screenrant.com/song-of-fire-and-ice-brusimm-6547/ George R.R. Martin’s ‘Game Of Thrones’ Greenlit By HBO]
* [http://gameofthrones.hu/szereplok/allando/jaime-lannister]
 
== Jegyzetek ==
{{Jegyzetek}}
 
{{DEFAULTSORT:Lannister, Jaime}}

Navigációs menü