„Galaktikus Köztársaság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Joker6633 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: Joker6633 (vita) szerkesztéséről DenesFeri szerkesztésére
6. sor: 6. sor:
| előd 1 =
| előd 1 =
| előd 1 zászló =
| előd 1 zászló =
| utód 1 = [[Galaktikus Birodalom]]
| utód 1 = Galaktikus Birodalom
| utód 1 zászló =
| utód 1 zászló =
| megalakulás éve = kb. {{szám|25000}} [[YE]]
| megalakulás éve = kb. {{szám|25000}} [[YE]]

A lap 2014. május 17., 21:18-kori változata

A Köztársaság már nem az, ami valaha volt. A Szenátus tele van kapzsi küldöttekkel. Nem érdekli őket már a közjó.
Palpatine szenátor
Galaktikus Köztársaság
kb. 25 000 YE19 YE
Galaktikus Köztársaság címere
Galaktikus Köztársaság címere

Általános adatok
FővárosaCoruscant
Hivatalos nyelvekKözös
PénznemStandard Galaktikus Kredit
Kormányzat
Államformaszövetségi köztársaság
ÁllamfőLegfelsőbb Kancellár
KormányfőLegfelsőbb Kancellár
ElődállamUtódállam
Galaktikus Birodalom 
A Wikimédia Commons tartalmaz Galaktikus Köztársaság témájú médiaállományokat.

A Galaktikus Köztársaság volt a neve annak a bolygóközi kormányzásnak a Csillagok háborúja univerzumban, amely megelőzte a Galaktikus Birodalmat. A Birodalom bukása után alakult Új Köztársaságtól megkülönböztetendő, az endori csata után néha Régi Köztársaságnak is nevezték [1]. Jóakaró demokratikus kormányzás, amely teljesen bele volt gabalyodva a bürokrácia rétegeibe.

A Köztársaságnak demokratikus kormánya volt és több mint 25 000 évig sikerült fenntartania magát. Teljes történelme egyesek szerint több ezer könyvtárat töltene meg.

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Köztársaság több mint egymillió bolygóból állt. A klónok háborúja, amely 23 YE és 20 YE között zajlott, az első totális háború volt a megalakulása óta.

Ez a kijelentés azonban félreérthető, mert a történelem más háborúkat is megemlít, mint a Százéves sötétség (7 0000 YE), a Nagy Hiperűr-háború (5 000 YE) és a Nagy Sith háború (4 000 YE). Ez a látszólagos ellentmondás abból ered, hogy az utolsó Sith-ekkel való csata a Ruusan bolygón (1 000 YE) a galaxist annyira megviselte, hogy a Köztársaságot szinte teljes egészében újra fel kellett építeni (lásd: ruusani reformáció).

A későbbi politikusok gyakran használták ezt a dátumot, amikor a Köztársaság alapításáról beszélnek, innen a felfogás, hogy a Klón háború előtt nem volt „totális” háború a „Köztársaság alapítása” óta. Kisebb konfliktusokat nem számítottak „totálisnak”.

A Galaktikus Szenátus

A Köztársaság legfontosabb szerve a Galaktikus Szenátus volt, amelyben több szenátor képviselt minden bolygót. A körzeti kormányzás a helyileg választott uralkodó kezében volt, aki kinevezte a szenátorokat. A Szenátus egy hatalmas épület volt, amelyben sok lebegő pódium volt, mindegyiken egy vagy több szenátor állt. Minden pódium a szenátusban a galaxis egy-egy „körzetét” képviseli, és minden bolygó abból a körzetből küldött egy-egy szenátort. Egy gyors becslés alapján legkevesebb néhány ezer pódium kellene legyen a szenátusban. A szenátorok mellett az uralkodók is szavazhattak a szenátusban és törvényeket kezdeményezhettek. Érdekcsoportok, mint a Kereskedelmi Szövetség, is képviseltethették magukat a Szenátusban.

A Szenátus tagjai egy Legfelsőbb Kancellárt választottak, aki a Köztársaság kormányfőjeként (a jelek szerint nem volt államfő) és fő diplomataként működött. A filmek alapján a Szenátus valamiféle pszeudo-parlamentáris törvényeket követ. A Baljós árnyakban látható, amint Valorum Legfelsőbb Kancellárt a szenátus megbízhatatlansági indítvány alapján lemondatja, amelyet Amidala királynő, a Naboo uralkodója indítványoz.

A Szenátus története a Köztársaság alapításával és a jedi lovagrend alapításával függ össze, huszonötezer évvel a yavini csata előtt. A Szenátus mint a Köztársaság kormányzási szerve működött, míg a jedi rend a védelmezője volt. A Köztársaság elkezdett egyre több kölcsönös védelmi és kereskedelmi szövetségbe lépni több rendszerrel a galaxisban. Nem sokkal ezután a megalakították a Szenátust a Coruscant bolygón, 0-0-0 koordinátákkal a standard galaktikus rendszerben, ezzel is jelezve központi szerepét a galaxisban.

A Szenátus belülről

Az eredeti struktúrájában a Köztársaságban minden bolygónak saját követe volt, és ez 24 000 évig fennmaradt. Ez azt jelentette, hogy több millió szenátornak kellett volna lennie, ami rendkívül kényelmetlen lett volna adminisztratív szempontból. Körülbelül 1 000 évvel a filmek cselekményei előtt a ruusani reformáció idején átszervezték a Köztársaságot és körzeti szintre emelték a jelöltséget.

A Szenátus a Köztársasággal együtt nőtt; a Köztársaság első napjaiban minden küldöttség egy bolygót képviselt, majd egy egész naprendszert. Mikor a bolygók száma túl nagyra nőtt és a Szenátus már nem volt hatékony, a bolygókat ötvenessével egy-egy körzetbe sorolták, és mindegyik küldött egy-egy delegációt. Mikor a körzetek száma is túl nagy volt már, akkor ezeket körülbelül ezer régióba sorolták, és mindegyik régió egy-egy küldöttséggel képviseltette magát.

Mivel a Köztársaság demokratikus alapokra épült, minden küldöttség (nagyságtól és fontosságtól függetlenül) egy szavazattal rendelkezett. Minden küldöttség tagja volt a Szenátusi Ülésnek, amelyből a Legfelsőbb Kancellárt választották. Az Ülés ezután több kisebb bizottságra oszlott, mindegyiknek megvolt a maga adminisztratív területe.

Habár a Szenátusban megszavazott törvények minden bolygóra érvényesek voltak, a mindennapi törvényeket bolygó-, körzet- vagy régió-szinten szavazták meg. Ezért a Szenátus fő funkciója az volt, hogy a tagjai közti vitákat moderálja, a Köztársaság védelmét biztosítsa. A jedik, akik csak a Legfelsőbb Kancellárnak tartoztak felelősséggel, a Szenátus kiküldött követei lettek, nemcsak a Köztárasaság védelmét látták el, hanem moderátorként is felléptek az egyéni viták alkalmával.

A Köztársaság legnagyobb hibája a szabályszerű felépítés hiánya volt. Működésének legnagyobb része kötetlen alkotmányos egyezményeken nyugodott, amelyeket legtöbbször figyelmen kívül hagytak a korrupt és hatalomra éhes politikusok. Egy másik gyengesége a túlságosan is központosított struktúrája volt; a jelek szerint a legapróbb konfliktust is (mint például a Naboo illegális blokádja) a Szenátus elé kellett vinni.

A Köztársaság az utolsó éveiben már túl nagy volt a korrupció és a szociális igazságtalanság. A Szenátus megoszlott azok között, akik fenn akarták tartani a Köztársaság demokratikus elveit és azok között, akik csak a saját céljaikat akarták elérni. Egy sor vezetésre képtelen Legfelsőbb Kancellár és a Naboo bolygóval kapcsolatos krízis után eljött az idő, hogy egy erős vezetés véget vessen a korrupciónak.

A korhatár, amely megszabta a szenátorok választását a jelek szerint nagyon alacsony volt. Sok politikust már gyerekkorában beválasztottak, mint például Leia Organa, aki az Alderaan szenátora volt.

A Köztársasági Hadsereg

Történelmének legynagyobb részében a Köztársaság nem tartott állandó hadsereget, csak ceremóniai célokból. Ez is mutatta a Köztársaság békés eszméjét, ugyanakkor a jedi lovagok voltak a békefenntartó erők.

Több kereskedelmi szervezet, mint például a Kereskedelmi Szövetség és a Kereskedőcéh droid hadsereget tartott fenn, hogy az áruikat megvédjék, de gyakran visszaéltek ezzel a hatalmukkal, mint például a nabooi csatában is. Az egyes körzetek ugyancsak gondoskodtak a saját védelmükről, de ennek ellenére nem volt központi haderő.

A Klón háború mindezt megváltoztatta. A Köztársaság védtelen maradt a Független Rendszerek Szövetsége ellenében és egy törvényt szavaztak meg, amelyet több béke-párti szenátor is ellenzett (mint például Padmé Amidala), akik féltek a háború lehetőségétől.

Egy klón hadsereg már létrejött titokban a Kamino bolygón tíz évvel korábban. Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Szövetségnek esze ágában sincs tárgyalásokba bocsátkozni, a Köztársaság alkalmazta ezt a hadsereget, más fegyvernemekkel együtt.

A demokrácia vége

A Baljós árnyak végén a Köztársaság menthetetlenül korrupt lett. Palpatine szenátort (a Naboo bolygóról) megválasztották Legfelsőbb Kancellárrá 32 YE-ben. Hagyományosan csak négy évig viselhette volna a címet, a valóságban azonban sokkal több ideig volt Kancellár.

A krízis akkor tört ki, amikor több naprendszer egyesült annak érdekében, hogy kiváljanak a Köztársaságból. Ez lett később a Független Rendszerek Szövetsége. A krízis a klón haborúba torkollott, amelyet A klónok támadása filmben lehet látni.

Palpatine szenátor vészhelyzeti hatalmat kapott, amelyet Jar Jar Binks indítványozott, hogy a Szövetséggel szembe tudjon szállni, de Császárnak kiáltotta ki magát a háború után. Az ezredév végén a Köztársaság megszűnt létezni.

Évtizedek múlva, röviddel a yavini csata előtt, Palpatine feloszlatta a Szenátust és ezzel elmosta a Galaktikus Köztársaság utolsó nyomait is.

A Birodalom bukása és a Galaktikus Polgárháború után, a újra kikiáltották a Köztársaságot, Új Köztársaság néven. Ezt követően a Galaktikus Köztársaságot Régi Köztársaság-nak nevezték.

Hivatkozások

Jegyzetek

  1. Ld. pl. az Új Remény könyvváltozata elején álló mottószerű bevezetőt.