„Abbey Road” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Külső hivatkozások: Coor title sablonok egységesítése AWB
a Külső hivatkozások → További információk AWB
23. sor: 23. sor:
{{források}}
{{források}}


== Külső hivatkozások ==
== További információk ==
* [http://www.britishtours.com/360/beatles.html Abbey Road London, Quicktime VR]
* [http://www.britishtours.com/360/beatles.html Abbey Road London, Quicktime VR]
* [http://www.beatlesradio.com/AbbeyWebCam.aspx Abbey Road webcam]
* [http://www.beatlesradio.com/AbbeyWebCam.aspx Abbey Road webcam]

A lap 2014. május 10., 23:36-kori változata

Ez a cikk London egyik utcájáról szól. Amennyiben a Beatles ugyanilyen című lemeze érdekel, az ezen az oldalon található.

Abbey Road utcatábla rajongói grafitikkel
A Beatles átkelése annyira jelképessé vált, hogy az ide érkező turisták ezt gyakran sokszor megismétlik.
Abbey Road, 2007.

Az Abbey Road egy főútvonal, ami Camdenen és a Westminsteren halad keresztül London belvárosában, St. John's Woodon, északnyugat–délkelet irányban, a Lord's Cricket Ground mellett.

Az Abbey Road északnyugati vége, a NW8 a Quex Road és a West End Lane kereszteződésénél kezdődik. Innen néhány kilométeren keresztül délkeleti irányba tart, eközben keresztezi a Belsize Road, a Boundary Road, a Blenheim Terrace és a Marlborough Place, majd a Grove End Road és a Garden Road kereszteződésébe torkollik

Az EMI Abbey Road Studios hangstúdiója az utca délnyugati végén, St John’s Woodban, az Abbey Road, 3-ban van. A The Beatles és számos más popzenei előadó vette fel itt lemezeit, és a Beatles utolsó, 1969-es stúdióalbumuknak az Abbey Road címet adta. Az album borítója a csapat négy tagját ábrázolja, amint éppen áthaladnak a stúdió előtti zebrán. A Beatles-szel történt együttműködés eredményeképp az 1970-es évektől az utca szerepel a turisztikai célpontok között.

Az album borítóján szereplő zebra ugyanúgy, mint az ettől északra fekvő, kedvelt fényképeszkedő hellyé vált. Mindez annak ellenére így történt, hogy az úton mind a mai napig sűrű a forgalom. A kereszteződésben az évek alatt számos alkalommal parodizálták a jelképpé vált albumborítót. A zebra kultúrtörténeti jelentőségét a brit kormány azzal ismerte el, hogy 2010 decemberében a zebrát a nemzeti örökség részévé nyilvánították, és a világon első ilyenként hivatalos műemléki státuszt kapott.[1]

Azt a téglafalat, amin az Abbey Road felirat volt olvasható, az 1970-es években elbontották. Az ón utcatábla (ami feljebb látható), ami a Grove End Road és az Abbey Road kereszteződésében lógott, szintén elkerült eredeti helyéről. Azért, hogy a helyi önkormányzat meg tudja takarítani az utcanévtábla tisztításának költségeit, a névtáblát magasabbra helyezték. Ezt az indokolta, hogy nagyon gyakran összefirkálták, valamint több alkalommal el is lopták.

A zebra 2007
Abbey Road és Grove End Road 2007
Commons:Category:Abbey Road
A Wikimédia Commons tartalmaz Abbey Road témájú médiaállományokat.

Jegyzetek

  1. Műemlék lett a Beatles zebrája. [1]. MR1-Kossuth Rádió (Hozzáférés 2010-12-22.)

További információk

Koordináták: é. sz. 51° 31′ 59″, ny. h. 0° 10′ 43″