„Közterm” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
88 bájt hozzáadva ,  6 évvel ezelőtt
Források.
a (Bot: 2 interwiki link migrálva a Wikidata d:q387362 adatába)
(Források.)
==Történet==
 
A háborúban szokásos éhínséget elkerülendő annak kezdetekor önfentartóönfenntartó automata gyárakat készítettek, hogy azok tartsák el a lakosságot. A háborúnak vége, azonban az irányító egység megsemmisült, azaz a gyárak továbbra is önmaguk állítják elő a különböző termékeket, miközben a föld mélyében ásnak a robotok a kifogyóban lévő nyersanyagok után. O'Neill és csapata próbálja meg tudatni a gyárakkal, hogy a háború véget ért, és nincs többé szükségük a gyárakra, csakhogy azok programozása nem teszi lehetővé, hogy ember jusson a falai mögé, vagy hogy addig leálljon, amíg a termelésnek legalább a felét nem az emberek állítják elő. Az embereknek viszont nincsenek állataik, se növényeik, se fegyvereik, így ily módon nem lehet meggyőzni a gyárakat.
 
Számos sikertelen próbálkozás után O'Neilléknek új ötlete támad: Háborút kell kirobbantani két gyár között. Ezt a hiányzó nyersanyagokért meg is teszik, és hamarosan az összes többi gyár is bekapcsolódik a harcba. Két évvel később a gyárak befejezik a háborút, mivel teljesen szétlőtték egymást. Ekkorra már a nép sem biztos abban, hogy helyes volt a háború megindítása, hiszen ezalatt nem kaptak élelmiszert (és ezután sem fognak), így maguknak kellett találni és alig tudtak megélni. O'Neill és Morrison az, aki bemerészkedik a gyárba, hátha van még működőképes része. Találnak is egy zúgó részt, ami azonban le van zárva. Csak kint találják meg azt, amit termel: Ezernyi miniatürizált mását lövi ki szerte a világba, amik kicsiben folytatják az, amit az eredeti gyárak elkezdtek.
 
Bár a történet ökológiai felhívás, Dick eredetileg nem annak szánta: abba gondolt bele, mi lenne, ha a gyárak automatizálódnak, és az élőlényekhez hasonlóan akár a túlélési ösztönük is beindul.
 
== Források ==
* [[Philip K. Dick]]: ''Lenn a sivár földön'' (Agave Kiadó, 2005)
 
{{Portál|Sci-fi| }}

Navigációs menü