„New Avengers: Illuminati” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Bot: 8 interwiki link migrálva a Wikidata d:q632771 adatába)
Nincs szerkesztési összefoglaló
|kiadó=[[Marvel Comics]]
|nyelv=[[Angol nyelv|angol]]
|dátum=[[2006]]. decmeberdecember
|számok=3
|ISBN=
|megalkotta=
|fordító=
}}
}}A '''''New Avengers: Illuminati''''' egy [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] mini-[[képregény]]sorozat mely a [[Marvel Comics]] kiadásában jelenik meg. A sorozat a ''[[New Avengers]]'' egyik különszámának, az azonos címen megjelent ''New Avengers: Illuminati''-nak azon a [[retcon]] ötletén alapul, miszerint hat emberfeletti képességekkel rendelkező [[szuperhős]] egy titkos társaságot alapított, melynek kereti között a színfalak mögül próbálják elhárítani a [[Föld]]et fenyegető veszélyeket.
 
==A megjelenés története==
A retconnal azonban felvetődött a kérdés, hogy az Illuminátinak nevezett társaság hol volt eddig, és hogy mely események alakulására volt rejtett befolyásuk.
 
Ezen kérdéseket megválaszolandó [[2006]]. [[december 20.|december 20-án]] indult útjára a ''New Avengers: Illuminati'' minisorozat. Az ötrészes kiadvány írójaként visszatért Brian Michael Bendis is, de mellette társíróként [[Brian Reed]] is közreműködött. A sorozat megrajzolásával a Marvel egyik fiatal tehetségét [[Jim Cheung]]ot bízták meg aki korábban a kiadó ''[[Young Avengers]]'' sorozatán dolgozott.
 
Bendis a ''Wizard'' magazin 183. számában (2007. január), még az ''Illuminati'' második részének megjelenése előtt számos részletet elárult a minisorozat következő részeiről, köztük azt is, hogy az utolsó szám némi bepillantást fog adni a Marvel 2008-as terveibe.
A történtek ellenére a társaság végrehajtja a tervet és kilövik a Hulkot a világűrbe.
 
Az Illumináti utolsó találkozóját Vasember hívja össze egy készülő törvényjavaslat, a „szuperhős regisztrációs törvény” ügyében. A törvény ötlete a közelmúlt olyan eseményei miatt fogalmazódott meg mint az „M-ház”, Nick Fury titkos háborúja és a támadás az AngylokAngyalok kúriája ellen. A törvény szerint minden álarcot viselő hős köteles lenne az államnál nyilvántartásba vetetni magát, és felfedni titkos személyazonosságát. Vasember megpróbálja meggyőzni a többieket, hogy álljanak ki már most a törvény mellett, mielőtt még egyáltalán előterjesztik. Véleménye szerint ha nem teszik, annak elkerülhetetlenül katasztrófa lesz a vége. Namor, aki a korábban történtek ellenére mégis megjelent a találkozón, ezt felszíni problémának tekinti és elhagyja a szobát. Doktor Strange úgy véli, hogy a törvény mások előítéleteire és félelmeire épít és ennek az erkölcsi oldalával sokan nem fognak egyetérteni és akár halálukig harcolni fognak ellene. Fekete Villám is egyetért Strange-el és ők is távoznak. Az Illumináti ezzel végképp feloszlik, Vasember és Reed magukra maradnak a törvény támogatásával.
 
'''Megjegyzés'''
 
====A Végtelenség Kesztyűje====
A második szám retconja az 1991-ben megjelent ''The Infinity Gauntlet'', vagyis a ''Végtelenség Kesztyűje'' hatrészes minisorozat eseményei után játszódik. A Végtelenség Kesztyűje és foglalataiban lévő hat Végtelenség Ékkövei a Marvel univerzum egyik leghatalmasabb tárgyai közé tartozik, ami birtoklójának teljes hatalmat biztosít az egész világmindenség felett. Miután Thanos a Kesztyű segítségével hajszál híján elpusztította az univerzum minden lakóját az Ékköveket elkülönítették egymástól és szétszórták a mindeségbenmindenségben.
 
Az Illumináti találkozóját Mr. Fantastic hívja össze, aki megszerezte az Erő, a Tér és a Lélek Ékköveit, valamint magát a Végtelenség Kesztyűjét. Mr. Fantastic úgy véli, hogy a Kesztyű ereje túl veszélyes ahhoz, hogy bárki felkutathassa, ezért nekik kell előbb összegyűjteni a hiányzó Ékköveket és biztonságba helyezni őket. Xavier professzor a Cerebro segítségével Namor és Doktor Strange társaságában a Tudat Ékkövének felkutatására indul, míg Vasember és Mr. Fantastic Fekete Villám erejének segítségével a Tár Ékkövét szerzik meg. Az öt Ékkő és a Kesztyű segítségével Reed képes lett megidézni a hatodik, az Idő Ékkövét. A Kesztyű hatalma megigéztimegigézte Reedet, ám a Szemlélő megjelenése visszaadta józanságát és végül leveszi a Kesztyűt. Ezután az Illumináti minden tagja magához vesz egy Ékkövet, hogy azt saját belátása szerint elrejtes elrejtse. A Szemlélő azonban figyelmezteti őket, hogy hiba volt felkutatni az Ékköveket.
 
'''Megjegyzés'''
 
====A Túlontúli====
A társaság találkozóját Xavier professzor hívja össze, aki megosztja a többiekkel, hogy az első ''„[[A titkos háború|titkos háború]]”'' során megtudott valamit a magát Túlontúlinak nevező lényről. A titkos háború alatt a Túlontúli elragadta a Föld legnagyobb szuperhőseit és szuperbűnözőit és egy számukra felépített bolygón arra késztette őket, hogy pusztítsák el ellenségeiket. Xavier professzornak sikerült belenéznie a Túlontúli tudatába és rájött, hogy a Túlontúli egy mutáns nem-ember, aki egykor maga is a nem-emberek királyának, Fekete Villámnak az alattvalója volt. Xavier szerint a Túlontúli akkor annak köszönhetően szerezte szinte mindenható képességét, hogy mutánskétmutánsként lépett be a [[terrigen köd]]be, mely a többi nem-ember képességeit is adta. Fekete Villám azonban nem emlékszik, hogy ki lehetett ez a nem-ember. Xavier elmondja, hogy a Cerebróval érzékelte a Túlontúlit a [[Ceresz]] törpebolygón.
 
Az Illumináti, a korábban zsákmányolt skrull hajón a Cereszhez meg ahol egész [[Manhattan]] mására bukkannak. A városban megtalálják az emberi alakot öltött Túlontúlit aki felismeri Fekete Villámot és üdvözli uralkodóját. Az Illumináti megkéri a Túlontúlit, hogy hagyja el ezt az Univerzumot, mivel a puszta jelenléte is felborítja a világegyetem rendjét. A Túlontúli ragaszkodik hozzá, hogy ő is segíteni akar másokon, mint a szuperhősök és demonstrálja a hatalmát azzal, hogy a városban mindent megteremt amit az Illumináti tagjai titkon kívánnak. Namornak végül sikerül meggyőznie őt, hogy engedelmeskedjen királyának és menjen el. A Túlontúli látszólag engedelmeskedik és eltűnik és vele együtt a lemásolt város is kezd széthullani. Az úton vissza a Földre Fekete Villám beismeri, hogy még mindig nem emlékszik, hogy eredetileg ki volt a Túlontúli. Az utolsó oldalon a Túlontúli megjelenik a valódi Manhattan utcáin.

Navigációs menü