„GSM” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
873 bájt hozzáadva ,  8 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
[[Fájl:GSMLogo.svg|bélyegkép|jobb|GSM logo]]
A '''GSM''' (Global System for Mobile Communications, eredetileg '''''{{lang|fr|Groupe Spécial Mobile}}''''') az Európai Távközlési Szabványok intézeteIntézete (ETSI) által kifejlesztett szabvány a [[mobiltelefon]]ok által használt második generációs digitális cellás hálózatok protokolljainak leírására. Valóban a mobil [[távközlés]] globális szabványa, több mint 90% a piaci részesedése, a világ több mint 219 országában vagy területén érhető el.
 
A GSM szabványt az első generációs (1G) analóg cellás hálózatok helyettesítésére fejlesztették ki. Eredetileg egy teljesen kétirányú hangátvitelre szolgáló digitális, kapcsolat alapú hálózatot írt le. Később kiterjesztették adat kommunikációra, előbb kapcsolat alapú, azután csomag kapcsolt átvitelre a GPRS és EDGE szabványokban.
==Története==
1981-ben kezdték el a munkát egy európai digitális celluláris hang telefónia szabvány kifejlesztésén. Az Európai Posta és Távközlési Konferencia létrehozta a Groupe Spécial Mobile bizottságot és folyamatos műszaki támogatást biztosított a Párizsi székhelyű csoportnak. Öt évvel később, 1987-ben 13 európai ország 15 képviselője írt alá egy egyetértési nyilatkozatot Koppenhágában egy közös celluláris telefon rendszer kifejlesztéséről és üzembe állításáról.
A kontinentális szabvány kifejlesztéséről hozott döntés végül egy egységes, nyitott, szabványos hálózat létrejöttéhez vezetett. 1989-ben a Groupe Spécial Mobile bizottságot áthelyezték a CEPT-től az Európai Távközlési Szabványok Intézetéhez (ETSI).
 
Az Európai Közösség 1987-es irányelvében ajánlotta a 900 MHz-es frekvenciasáv lefoglalását a GSM részére.
 
A GSM leírások első fázisát 1990-ben tették közzé. Az első GSM hívást 1991 július 1-én indították. Harri Holkeri korábbi finn miniszterelnök Kaarina Suoniot, Tampere polgármesterét hívta föl. A használt hálózatot a Telenokia és a [[Siemens]] építette és a Radiolinija üzemeltette.
 
1992-ben küldték az első szöveges üzenetet a GSM szabványban részét képező [[SMS|rövid üzenet szolgáltatás]] (Short Messaging Service, [[SMS]]) használatával.
 
==Technikai részletek==
19

szerkesztés

Navigációs menü