„Egyezményes koordinált világidő” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(az amely itt a mondat tárgyára vonatkozik)
Az UTC teljes körű leírása angol nyelven megtalálható ezen a webcímen:<ref>ftp://maia.usno.navy.mil/ser7/tai-utc.dat</ref>
 
A TAI-hoz viszonyítva az UTC pontossága csak utólagosan határozható meg. Az International Bureau of Weights and Measures (BIPM) havonta közzéteszi a TAI/UTC eltérések táblázatát, melyben feltüntetik az elméleti, és a résztvevő laboratóriumok által mért gyakorlati értékeket is. A jelentések között a [[Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal]] még régi nevén szerepel: OMH (Országos Mérésügyi Hivatal<ref>{{cite web |url= http://www.bipm.org/utils/common/documents/tai_2004/Doc_5.pdf |title=Current status of clock comparison in TAI |first= E. Felicitas|last=Arias |work=bipm.org |year=2004 |accessdate=26 September 2011}} 4. oldal, Europe feliratnál</ref>) Az atomórák mérési bizonytalansága nanoszekundum nagyságrendű<ref>{{cite web |url= http://www.bipm.org/utils/common/documents/tai_2004/TAI-WL-3.pdf |title=Uncertainties of Time Links Used for TAI |first= |last= |work=bipm.org |year=2004 |accessdate=26 September 2011}} Magyarország az OMH/PTB bejegyzésnél található</ref>. A NIST F1 atomórájának mérési bizonytalansága tekinthető a legkisebbnek <ref>{{cite web |url= http://www.bipm.org/utils/common/documents/tai_2004/Doc_11.pdf |title=Uncertainty of NIST-F1 and Its Stability Over Time Relative to the Frequency of Various Time Scales |first= Thomas E.|last= Parker|work=bipm.org |year=2004 |accessdate=26 September 2011}}</ref> (A szövegben a mérési bizonytalanság A és a B típusú becslése a GUM-ra hivatkozik; Guide to the Expression of Uncertinty in Measurement)
 
== Története ==
 
Hamar felismerték, hogy két különböző meghatározás szerinti másodperc – az UTC másodperc, és az SI másodperc, amit a TAI alkalmaz – bonyodalmakat okoz. Azt gondolták, jobb lesz, ha az időjel meghatározott frekvenciájú, és ez a frekvencia feleljen meg az SI által megadott másodpercnek.
Így az UT (Universal Time) közelítését időlépésekkel kellett megoldani. Ezt kísérletileg az ún. „Stepped Atomic Time” (SAT) keretében próbálták ki, amelyben az időjel a TAI-val azonos ütemben járt, és 0,2 másodperces ugrásokkal maradt szinkronban az UT2-vel.
„Stepped Atomic Time” (SAT) keretében próbálták ki, amelyben az időjel a TAI-val azonos ütemben járt, és 0,2 másodperces ugrásokkal maradt szinkronban az UT2-vel.
 
Ugyanakkor elégedetlenség volt tapasztalható az UTC (és a SAT) gyakori időugrásaival szemben. [[1968]]-ban [[Louis Essen]] (a [[cézium]]mal működő [[atomóra]] feltalálója) és [[G. M. R. Winkler]] egymástól függetlenül azt javasolta, hogy az időlépéseknek 1 s hosszúságúaknak kell lenniük. [[1971]] végén történt az utolsó szabálytalan hosszúságú lépés, ez 0,107&nbsp;758 TAI s-ig tartott. Ekkor 1972-01-01T00:00:00 UTC megegyezett 1972-01-01T00:00:10 TAI-val, így a különbség egész számú, 10 másodperc volt. Ugyanekkor állították be az UTC frekvenciáját a TAI-val megegyezőre, valamint az UTC-t az UT1 követésére állították, az UT2 helyett. Néhány időjelet sugárzó rádióadó megkezdte a DUT1 sugárzását (DUT1 = UT1 – UTC) olyan alkalmazások számára, amelyek az UTC-nél pontosabb időjelet igényeltek.
E dátum után szökőmásodperceket átlagosan 18 havonta iktattak be, mindig [[június 30.|június 30-án]] vagy [[december 31.|december 31-én]]. <!-- ide kell a pontos időpont is -->
[[2006]]-ig összesen 23 szökőmásodperc lett beiktatva, és mindegyik pozitív értékű volt. Így 2006-ban az UTC 33 másodperccel marad le a TAI mögött.
<!-- nem ertemértem, hogy maradhat le az UTC, ha hozzaadnakhozzáadnak egy pozitivpozitív szamotszámot -->
Egyelőre valószínűtlennek látszik, hogy a közeljövőben negatív értékű szökőmásodpercet kellene beszúrni (vagyis kihagyni egy másodpercet), de a Föld forgásának gyorsulására is akadnak jelek, erre utalhat az is, hogy 1999.01.01. és 2005.12.31. között nem volt szükség szökőmásodpercre.
 
== Magyarázat ==
 
A Föld forgási sebessége lassan csökken az [[árapály]]erők hatására, így egy átlagos szoláris nap hossza lassan növekszik. Az SI másodperc hosszát az átlagos szoláris nap hosszához viszonyította
[[Simon Newcomb]], és ezt az [[1750]] és [[1892]] közötti megfigyelésekre alapozva állapította meg. Ennek következtében az SI másodperc pontosan az átlagos szoláris nap hosszának 1/86&nbsp;400-ad része volt 1820 körül. A korábbi századokban egy nap hossza kevesebb volt, mint 86400 SI másodperc, a huszadik század végére pedig elérte a 86&nbsp;400,002 másodperc értéket, vagyis a változás jelenleg nagyságrendileg +1 másodperc / év. Ezért az UT most „lassabb”, mint a TAI. <!-- pontosan miertmiért is? -->
 
Megjegyezzük, hogy a Föld forgási sebességét számos egyéb tényező befolyásolja, melyek pontos hatásáról keveset tudunk. Ilyen például a kőzetlemezek mozgása, illetve a Föld belsejében lezajló folyamatok. A Föld forgása ezek miatt a tényezők miatt nehezen számolható ki előre, ezért az eltérést az elméleti értéktől mindig utólag állapítják meg.
Nem szabad összekeverni az átlagos szoláris nap hossza és az SI másodperc közötti különbséget a szökőmásodperccel. Ez ahhoz a hibás következtetéshez vezet, hogy a Föld forgása teljesen megállna néhány tízezer év múlva. A hibás következtetés abból fakad, hogy összekeverik a változás sebességét (napi 2 [[ezredmásodperc]]) és a megtett távolságot (ez időben kifejezve 80 másodperc).<!-- ??? -->A szökőmásodperceket nem az aktuális és az átlagos nap közötti különbség indokolja, hanem a felhalmozódott különbség.
<!--
Take care not to confuse the difference between the length of the mean solar day and the SI day with the leap second adjustment. This error leads to the expectation that the Earth's rotation will stop in a few millenia, when there have been 86400 leap seconds. This erroneous line of reasoning confuses velocity (2 ms per day) with travelled distance (about 80 s). The correct reason for leap seconds is not the current difference between actual and nominal LOD, but rather the accumulation of this difference over a period of time.
-->
 
A katonai és a civil életben is elterjedten használt [[Global Positioning System|GPS]] készülékek az UTC-hez vannak szinkronizálva, de a szökőmásodpercek és a téli/nyári időszámítás figyelembevételével a polgári időt mutatják.
 
Értelemszerűen az UTC időt alkalmazza a [[hálózati idő protokoll]] (''Network Time Protocol'', NTP), amely arra szolgál, hogy sok felhasználói számítógépet olyan szerverek rendszerórájához lehessen szinkronizálni, amik ugyanakkor atomórákhoz vannak beállítva.
 
A [[rádióamatőr]]ök UTC-ben rögzítik az összeköttetések adatait, mivel azok rendszerint több [[időzóna|időzónát]] is áthidalnak.
{{Fő|Időzóna}}
Az [[időzóna|időzónák]] ideje az UTC-től többnyire egész órával különbözik, de vannak fél- és negyedórás eltérésű időzónák is. A másodperc számértéke mindenütt azonos. A téli-nyári időszámítási rendszerekben az UTC a referencia, így az UTC-t a nyári időszámítás kezdete és vége nem változtatja (szökőórát nem iktat be), de a különböző földrajzi időzónákban számolt időeltérés az UTC-hez képest évente kétszer változik.
<!-- szokomasodperchezszökőmásodperchez megj:
This is important when leap seconds occur. When a positive leap second occurs, it is denoted as "23:59:60" in UTC, and (for example) "20:29:60" in the Newfoundland timezone at UTC-03:30. If a negative leap second occurs, such that "23:59:59" does not occur in UTC, it is "20:29:59" that is missing in the UTC-03:30 timezone.
-->
Az UTC időt bizonyos körökben a '''Z''' betűvel jelölik, mivel a hozzá tartozó tengerészeti zóna jele '''Z''' (körülbelül [[1950]] óta), és ez a nullás időzóna (vagyis '''zéró''') [[1920]] óta. Mivel a [[Észak-atlanti Szerződés Szervezete|NATO]] által használt fonetikus ábécében, és a rádióamatőröknél is a '''Z'''-t '''Zulu'''-nak mondják, ezért az UTC időt is így nevezik. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a félreértéseket elkerüljék. Ez alapján az UTC+1 neve '''Alpha time''', az UTC+2 '''Bravo time''', …, és így tovább, de ezt a megnevezési formát csak ebben a felhasználói körben használják.
 
== Források ==
Angol nyelvű folyóiratcikkek:
* ITU-R Recommendation TF.460-4: Standard-frequency and time-signal emissions. International Telecommunication Union. (Annex I of this document contains the official definition of UTC.)
* Dennis D. McCarthy: „Astronomical Time”. ''Proc. IEEE,'' Vol. 79, No. 7, July 1991, pp.&nbsp;915–920.

Navigációs menü