„Vikingek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
== A viking szó eredete ==
A viking szó nem adott nemzetet jelölt, hanem inkább egy bizonyos foglalkozást. Első írásbeli említése az [[Angolszász Krónika|Angolszász Krónikában]] található, mint ''wicingas'', amely pejoratív mellékzönge nélkül kalózkodással foglalkozó tengerészt jelentett. Egyes vélemények szerint [[angol nyelv|óangol]] eredetű, és a ''wic''-kel hozzák kapcsolatba, amely erődöt, tábort jelölt, s ebben az értelmezésben a vikingek az [[angolok]] szemében táborlakó nép voltak. Más magyarázat szerint a ''wic'' várost jelentett, hiszen a vikingek, mint tengerjáró, kereskedéssel foglakozó nép, elsősorban városokban telepedhettek le. Ezeknek az elméleteknek azonban ellentmond az a tény, hogy maga a viking szó ritkán fordul elő az angolszász forrásokban.
 
= A viking szó nem adott nemzetet jelölt, hanem inkább egy bizonyos foglalkozást. Első írásbeli említése az [[Angolszász Krónika|Angolszász Krónikában]] található, mint ''wicingas'', amely pejoratív mellékzönge nélkül kalózkodással foglalkozó tengerészt jelentett. Egyes vélemények szerint [[angol nyelv|óangol]] eredetű, és a ''wic''-kel hozzák kapcsolatba, amely erődöt, tábort jelölt, s ebben az értelmezésben a vikingek az [[angolok]] szemében táborlakó nép voltak. Más magyarázat szerint a ''wic'' várost jelentett, hiszen a vikingek, mint tengerjáró, kereskedéssel foglakozó nép, elsősorban városokban telepedhettek le. Ezeknek az elméleteknek azonban ellentmond az a tény, hogy maga a viking szó ritkán fordul elő az angolszász forrásokban. =
Valószínűleg skandináv eredetű, mivel a korabeli írásokban Skandinávián kívül ritkán használták. Ha így van, akkor a ''vik'' szóból származhat, amely öblöt jelent, hiszen az természetes búvóhelye lehetett a zsákmányra váró [[kalózkodás|kalózok]] számára. De eredeztetik a viking szót a ''víkja'' (fordul, mozdul) és a ''wikan'' (fóka) szavakból is.
 
Névtelen felhasználó

Navigációs menü