„Sablon:Vitrin/3” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Skizofrénia be
a (jav.)
(Skizofrénia be)
====[[Sex PistolsSkizofrénia]] (A kiemelt státuszt megkapta: 20132014. 0702. 0402.)====
[[Kép:Cloth embroidered by a schizophrenia sufferer.jpg|200px|jobbra]]
A '''skizofrénia''', '''szkizofrénia''' vagy '''hasadásos elmezavar''' ([[Angol nyelv|angolul]]: ''schizophrenia'') olyan kóros mentális állapot, amelyet a mentális folyamatok összeomlása, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és [[Doxazma|téveszmék]] jellemeznek. Az elnevezés [[Ógörög nyelv|görög]] eredetű ''skhizein'' (''σχίζειν''), „hasadás” és ''phrēn, phren-'' (''φρήν, φρεν-''), „elme” szavakból ered, a kifejezést az osztrák [[Eugene Bleuler]] pszichológus alkotta 1911-ben. A skizofrénia nem jelent [[Tudathasadás|„tudathasadást”]] vagy „többszörös személyiségzavart” (ezeket manapság [[disszociatív személyiség]]zavarnak is nevezik), és gyakran össze is keverik a két betegséget. A kifejezés a betegség jellegzetes megjelenési formájának következtében inkább azt jelenti, hogy „hasadt a szellemi funkció”.
 
A skizofrénia úgynevezett spektrumbetegség, betegségcsoport, amelynek leggyakoribb megnyilvánulási formái az akusztikus [[hallucináció]]k, [[paranoia|paranoid]] vagy bizarr téveszmék, illetve dezorganizált (rendezetlen) beszéd és gondolkodás. Ezekhez gyakran társulnak jelentős szociális és foglalkozási zavarok is. A skizofrénia rendszerint fázisokban kialakuló betegség, tünetei leggyakrabban a fiatal felnőttkorban jelentkeznek (férfiak esetén 15-25 éves korban, nők esetében 25-35 éves korban jellemző), a betegek 20-40%-ánál a [[kamaszkor|serdülőkor]] táján jelentkezhet, de kiala­kulhat későbbi életkorban is. Nők esetében kritikus a gyermekszülés és a változás kora, 40-45 éves korban ismét gyakoribb. Az egész élettartamon át tartó [[prevalencia]] kb. 0,3–0,7%.
[[Kép:Sex Pistols Logo.PNG|200px|jobbra]]
A '''Sex Pistols''' angol [[punk]]együttes volt, amit 1975-ben, [[London]]ban alapítottak. Ők indították el az Egyesült Királyságban a punkmozgalmat, és több későbbi előadót inspiráltak. Annak ellenére, hogy eredeti pályafutásuk mindössze két és fél évig tartott, és ez idő alatt mindössze négy kislemezt, valamint egy albumot, a ''[[Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols]]''-t adták ki, a könnyűzene történetének egyik legfontosabb és legnagyobb hatású formációjának tartják őket.
 
A ma legelterjedtebb nézet szerint a skizofrénia etiológiája a stresszvulnerabilitás modellével írható le, amely szerint az egyének különböző mértékben sérülékenyek a skizofréniával szemben. A sérülékenységet biológiai, szociális és pszichológiai faktorok kombinációja határozza meg. A betegség kialakulásához a környezeti stressz szükséges, és ha a sérülékenység kifejezett, akkor relatíve kis mértékű stressz is kiválthatja a betegséget. Az elmúlt évek kutatásai igyekeztek a különféle vulnerabilitási tényezőket meghatározni. A biológiai vulnerabilitási faktorok közé tartozik az agy strukturális, funkcionális és biokémiai diszfunkciója. A jelenlegi kutatások a neurobiológia szerepére koncentrálnak, jóllehet eddig nem találtak körülírt szervi okot.
Az együttes eredetileg [[John Lydon|Johnny Rotten]] énekesből, [[Steve Jones]] gitárosból, [[Paul Cook]] dobosból és [[Glen Matlock]] (később [[Sid Vicious]] vette át a helyét) basszusgitárosból állt. [[Malcolm McLaren]] menedzser irányítása alatt az együttes olyan botrányokat kavart, amelyek egész Nagy-Britanniát foglalkoztatták. A koncertjeik alatt többször kerültek összetűzésbe a szervezőkkel és a hatóságokkal. 1977-es kislemezüket, a ''[[God Save the Queen (Sex Pistols-dal)|God Save the Queen]]''t széles körben támadásnak tekintették a társadalmi elkényelmesedés, a brit monarchia és a nacionalizmus ellen. Ezzel „kitört az utolsó és egyben legnagyobb zenei alapú morális zűrzavar”.
 
<div align="right">''([[Sex PistolsSkizofrénia|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
Rotten 1978 januárjában, egy féktelen [[Amerikai Egyesült Államok|amerikai]] turné után elhagyta az együttest, és bejelentette annak feloszlását. Az ezt követő néhány hónapban az együttes három másik tagja a ''[[The Great Rock 'n' Roll Swindle]]'' filmhez rögzített felvételeket. 1979 februárjában Vicious heroin-túladagolásban meghalt. 1996-ban Rotten, Jones, Cook és Matlock összeállt a [[Filthy Lucre Tour|Filthy Lucre-turnéra]]; 2002 után további koncerteket adtak. 2006. február 24-én az együttest – a négy eredeti tagot és Vicioust – beiktatták a [[Rock and Roll Hall of Fame]]-be. A meghívást – a múzeumot „húgyfoltnak” nevezve – elutasították.
 
<div align="right">''([[Sex Pistols|Tovább a szócikkhez]]…)''<!--
EZT ITT A DIVBEN NE CSERÉLJÉTEK LE!!! --></br><small>{{szerkeszt|Sablon:Vitrin/3|frissít}}</small></div><noinclude>[[Kategória:Vitrin]]</noinclude>

Navigációs menü