„Pigmeusok” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
368 bájt hozzáadva ,  7 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
{{Építés alatt}}
 
== Jellemzőik és csoportjaik ==
Az* akka,A "klasszikus cvapigmeusok" (mbuti, efe, éscva atörzsek) mbuti pigmeusokakik a Föld legkisebb termetű népcsoportjai. Ezeket a csoportokat tekintjük "klasszikus pigmeusok"nak.népcsoportjait Őkalkotják a [[Kivu-tó]] környékén és az [[Ituri-esőerdő]]ben élnek.
Az átlagos testalkatukat 142,5 cm-nek határozták meg, csak nagyon kevesen haladják meg a 150 cm-t. Testi jellegeik között alig található negrid elem. Bőrük a negridekénél világosabb, azoktól testarányaik, arcuk is különbözik. Ügyesen közlekednek az őserdőben, hallásuk, szaglásuk kitűnő. A földműves élethez nehezen tudnak alkalmazkodni.
 
* A Gabonban és Kamerunban élő (binga, mbenga) pigmeusok átlagos termete 152-154 cm közötti. Elterjedési területük elér az Atlanti-óceáni partokig. A pigmeusok és a négerek közötti keveredés olyan csoportot eredményezett, amely közelebb került negridekhez, mint a pigmeusokhoz.
 
* A Burundi, Ruanda területén élő (geszera, zigaba) pigmeusok egy része sok negrid elem visel. Közülük sokan letelepedett életmódot folytatnak és az edénykészítés a jellemző foglalkozásuk (az 1980-as években).
A twa pigmeusok Burundi, Ruanda, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti területén élnek. A többi csoportnál több negrid külalakot viselnek.
 
* A jelli pigmeusok a [[Kongó-medence]] északi részén élnek. Kizárólag vadásznak és gyűjtögetnek. Mérgezett hegyű nyílvesszőket használnak.
 
* A Kongó-medence középső részén élő twa csoport szintén sok negrid elemet visel.
 
A pigmeusoknak valaha saját nyelvük volt. Ma viszont a közelben élők nyelvét beszélik (bantu, keleti-negrid stb.) Általában 20-100 fős csoportokban élnek. A legtöbb pigmeus közösség részben vadászó-gyűjtögető életmódon él, de a szomszédos területek földműveseivel is kereskednek a termesztett mezőgazdasági termékek és tárgyak beszerzése céljából. A binga (bongo) és mbuti pigmeusok között a nők gyakran halásznak.

Navigációs menü