„Marathóni csata” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
a (Bot: fr:Bataille de Marathon egy kiemelt cikk)
 
=== A perzsa haderő ===
A perzsák fő ereje a lovas és gyalogos íjászokban rejlett, akik gyors mozgással váratlan csapást mértek az ellenségre, majd visszahúzódtak, hogy más irányból támadjanak. Ezért a perzsák kerülték a közelharcot, mert az íjak nagyobb távolságból hatékonyak, s mert könnyű vértjeikvértjük és pajzsaikpajzsuk nem nyújtottaknyújtott elegendő védelmet.
 
A sereg két vezére Datisz és Artaphrenész vagy Artaphernész, Dareiosz ugyanilyen nevű testvérének fia volt. Katonai tanácsadóként magukkal vitték [[Peiszisztratosz athéni türannosz|Peiszisztratosz]] fiát, Hippiaszt, Athén elűzött türannoszát is, aki eddigaddig a perzsa udvarban élt, s akit Dareiosz most Athén élére akart állítani, hogy az ő érdekeit képviselje Görögországbangörög földön.<ref name="Kertész">[Kertész] 39. o.</ref> <!-- Hippiasz link le, mert egy filozófusra mutat, ezt majd meg kell oldani.-->
 
A perzsa seregben a leigázott területek lakói, így görögök (aiolok és iónok) is nagy számban szolgáltak, deperzsák valószínűleg afele felétrészben nem is perzsák alkottáksem. A gyalogos íjászok jobbára különféle kis-ázsiai, közép-ázsiai, mezopotámiai, arab, egyiptomi és a Perzsa Birodalomhoz tartozó leigázott népek fiaibólfiai álltakvoltak. A lovasság egy része sem volt perzsa, hanem közép-ázsiai, vagy a mai [[Afganisztán]] területéről származó lovas nomád harcosharcosokból állt.
 
=== Az athéni haderő ===
Névtelen felhasználó

Navigációs menü