„Oxfordi Egyetem” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Bot: en:University of Oxford egy kiemelt cikk; kozmetikai változtatások
a (Cambridge Egyetem -> Cambridge-i Egyetem (+ link áthelyezése))
a (Bot: en:University of Oxford egy kiemelt cikk; kozmetikai változtatások)
== Kialakulása ==
 
Az egyetem gyökerei legalább a 12. század végéig visszavezethetőek, de az alapítás pontos időpontja bizonytalan. [[Fájl:Magdalen-may-morning-2007-panorama.jpg|left|thumb|Magdalen College]] [[1096]]-ban már biztosan folyt itt tanítás. Miután [[II. Henrik angol király|II. Henrik]] megtiltotta [[1167]]-ben az angol hallgatóknak, hogy külföldre járjanak egyetemre, Oxford nagyon gyorsan fejlődött.
1209-ben a város és a diákok/oktatók között kitört viszály miatt az oktatók egy része északkeletre hajózott, és megalapította a Cambridge-i Egyetemet. A két, együtt [[Oxbridge]]-ként emlegetett egyetem rivalizálása több évszázados múltra tekint vissza, ugyanakkor nincs még két másik egyetem a világon, amelyek ennyire hasonlóan működnének, és épülnének fel. Mindkét egyetem college rendszerben működik, és az oktatási módszerük is gyakorlatilag megyegyező. Ennek lényege, hogy az előadásokon és esetleges szemináriumokon kivül a hallgatóknak van egy un. supervisorjuk, vezető oktatójuk, akivel hetente kettesben átbeszélik a diák erre irt esszéit. A rendszer lényege, hogy rendkivül személyes, és koncentrált tanulást tesz lehetővé. Érdekesség, hogy Oxford és Cambridge diákjai a felmérések szerint heti szinten mintegy 50%-kal több időt szentelnek a tanulmányaiknak, mint az egyéb vezető brit egyetemek diákjai. Azonos évben a diákok nem jelentkezhetnek Oxfordba és Cambridge-be egyaránt, hanem választaniük kell a két egyetem között, és meg kell jelölniük egy college-t, amelybe felvételizni szeretnének.
[[Fájl:Radcliffe Camera, Oxford - Oct 2006.jpg|thumb|right|A Radcliffe Camera, 1737–1749 között épült, A Bodleian könyvtár köteteinek egy részét tartalmazza.]]
[[Kategória:Az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményei]]
[[Kategória:Anglia]]
 
{{Link GA|en}}
157 624

szerkesztés

Navigációs menü