„Vörös Khmer” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a
A '''vörösVörös khmerKhmer''' mozgalom (franciául: ''Khmer rouges'') azoknak a [[kambodzsa]]i [[kommunizmus|kommunistáknak]] a neve, akik [[Pol Pot]] vezetésével az [[1970-es évek]] legvéresebb diktatúráját, a [[Demokratikus Kambodzsa|Demokratikus Kambodzsát]] megteremtették. Uralmuk alatt nagyjából 1,7 millió embert öltek meg. Nevükben a ''vörös'' a baloldaliságra, a ''[[khmerek|khmer]]'' Kambodzsa domináns etnikai csoportjára utal.
 
== Kialakulása ==
A kambodzsai kommunisták [[1960]] szeptember végén tartották meg első pártkongresszusukat üres vasúti kocsikban [[Phnompen]]ben. Ekkorra már öt éve folyt a párt szervezése. A kommunista értelmiségiek elsősorban tanárként, közíróként próbálták meg - modernizálást, demokratizálást hirdető - eszméikkel elérni a fiatalokat: magán- és állami iskolákban tanítottak, újságokat adtak ki.<ref name="EB">Elizabeth Becker: ''When the war was over''</ref>
 
A párt főtitkára 1963-ban Pol Pot lett. Nemsokára parasztfelkeléseket kezdett szervezni [[Norodom Szihanuk|Szihanuk herceg]] rendszere ellen, 1968-tól pedig a Kambodzsai Forradalmi Hadsereg polgárháborúban küzdött a kormány csapatai ellen. [[Vietnam|Észak-Vietnam]] kommunistái természetesen támogatták Pol Potot, így a Forradalmi Hadsereg bekapcsolódott a [[vietnami háború]]ba is. Az amerikai csapatok őket is támadták, holott hivatalosan velük nem is álltak háborúban.
 
1970-ben egy amerikai támogatású puccs során Szihanuk herceg eltávolították az állam éléről, Szihanuk ekkor nemzeti egységkormányt szervezett a Khmer részvételével és együtt folytatták a harcot. Az egységkormányban azonban a kommunisták átvették a hatalmat és 1975-ben, [[Ho Si Minh-város|Saigon]] elestével, eldőlt Kambodzsa sorsa is, nemsokára a vörös khmerek hatalomra jutottak, és az országot átnevezték Demokratikus Kambodzsára. 1976-ban Szihanuk herceg lemondott az államfői tisztségről, nemsokára pedig beiktatták Pol Potot, mint az új kormány miniszterelnökét.

Navigációs menü