„Radikalizmus” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 14 interwiki link migrálva a Wikidata d:q913401 adatába
17. sor: 17. sor:
* A radikalizmus általában, bátorságot, erélyt és erős elhatározást feltételez, ezek pedig olyan dolgok, melyek emberek közt, különösen nagy állásban levő rangos politikusoknál, nagyon ritkán találhatók.
* A radikalizmus általában, bátorságot, erélyt és erős elhatározást feltételez, ezek pedig olyan dolgok, melyek emberek közt, különösen nagy állásban levő rangos politikusoknál, nagyon ritkán találhatók.


== Lásd még ==
== Kapcsolódó szócikkek ==
* [[Jobboldali radikalizmus]]
* [[Jobboldali radikalizmus]]
* [[Baloldali radikalizmus]]
* [[Baloldali radikalizmus]]

A lap 2014. január 23., 22:50-kori változata

A radikalizmus eszmerendszer, amely a fennálló társadalmi rendszer vagy annak valamelyik szegmensének gyökeres, következetes akár a szélsőségekig elmenő átalakításának az elve. Alapelve abból indul ki, hogy a mélyen gyökerező bajok megszüntetéséhez a szabályok (rendszer) következetes átalakítása szükséges. Nem elég, ha a felmerülő gondon alkalmilag segítünk és közben nem orvosoljuk a baj okát, mert így a baj megismétlődhet. A radikalizmussal ellenpólusa tradícionalizmusnak és a konzervativizmusnak, vagyis a hagyományok és a fennálló társadalmi rendszer tiszteletének a bajok ellenére, ami a gyökeres átalakítások (felforgatás) kockázatainak a megelőzése.

Gyakorlatban

A legtöbb ember számára a radikalizmus nehezen elfogadható elv, mert az életében nagy változásokat és összeütközéseket okozhat.

Bismarck

Ausztria és Poroszország közti ellentétet Bismarck háború segítségével véglegesen szabályozta. Hasonlóan a radikalizmus segítségével oldotta meg a lázongó proletáriátus helyzetét, amikor a középosztály ellenállását letörve szociális rendszert épített ki a balesetet, betegséget és rokkantságot elszenvedő munkástömegeknek.

Gladstone

William Gladstone radikális politikájának az érdeme, hogy megszüntette Írországban a századokon keresztül tartó forrongást. Megszüntette a protestáns ír egyház (anglikán egyház) kiváltságos helyzetét, és vagyona egyharmadát jótékony célra az oktatási intézmények támogatására fordította. Így visszaszorította annak befolyását a katolikus Írországban. Írországban kisajátította az angolszász nagybirtokokat és kárpótlás fejében szétosztotta az ír parasztoknak.

Bírálata

Radó Sámuel

  • Minden okos politikus óvakodik attól, hogy a radikalizmus hírébe keveredjék
  • A radikális módszer nem csak a legjobb, legtöbb esetben az egyedüli jó.
  • Radikalizmus tulajdonképpen annyit jelent, mint alaposság és ésszerűség. Okos ember magánügyeiben rendszerint radikális.
  • A radikalizmus általában, bátorságot, erélyt és erős elhatározást feltételez, ezek pedig olyan dolgok, melyek emberek közt, különösen nagy állásban levő rangos politikusoknál, nagyon ritkán találhatók.

Kapcsolódó szócikkek

Radikális politikai pártok

Forrás