„Schrödinger macskája” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Visszavontam Core32 (vita) szerkesztését (oldid: 14260289) - vitalapra való
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Nincs szerkesztési összefoglaló
(Visszavontam Core32 (vita) szerkesztését (oldid: 14260289) - vitalapra való)
A '''Schrödinger macskája''' egy gondolatkísérlet, amely [[Erwin Schrödinger]] [[Nobel-díj]]as osztrák fizikus nevéhez fűződik. A tudós ezzel a kísérlettel kívánta szemléltetni a mikrovilágban uralkodó törvények hétköznapi szemlélet számára meghökkentő idegenszerűségét, azt, hogy a részecskék egyidejűleg több helyen, különféle állapotokban lehetnek. A gondolatkísérlet arra az abszurditásra mutat rá, hogy a macska élő vagy holt állapota attól függ, hogy megfigyeli-e valaki ezt az állapotot.
 
 
Kiegeszites:
 
Ahogyan a szerkesztok bizonytalansaga, konszenzushianya is mutatja ez egy bonyolult tema. A kvantumelmelet megertese "kvantumgondolkodast" igenyel, nem vizsgalhato pusztan fizikai alapon! Van egyfajta magasszintu, elvont filozofiai aspektusa, mely nem megkerulheto, s amelynek hianya minden tovabbi tapasztalast, eszlelest, kovetkeztetest ALAPVETOEN meggatol!
 
Pelda: Definialjuk a FENT es a LENT fogalmat, probaljunk rahuzni barmilyen torvenyszeruseget! Hamar raebredunk a definicio abszurditasara, hiszen ebben az esetben az egyetlen torvenyszeruseg a RELATIVITAS (honnan nezzuk...) Barhogyan is probalkozunk, a FENT es a LENT onmagaban nem letezik, puszta terbeli fikcio. Nem a FENTet es a LENTet tapasztaljuk meg, hanem a ket pozicio RELATIVITASAT!
 
Mi tortenik valojaban?
 
A vilagegyetemben minden egyszerre van FENT es LENT. Ez pusztan a megfigyelo helyzetetol es gondolkodasmodjatol fugg. Kovetkezeskeppen a vizsgalat puszta tenye azonnal megvaltoztatja a valosagot, anelkul hogy barmit is tettunk volna, a VELEMENYUNK eltorzitotta a realitast, minden tovabbi kovetkeztetes, megallapitas TEVES es HIABAVALO...
 
Ertitek? Nem? Teljesen lenyegtelen, igy is-ugy is a kvantumban mozogtok, tudatosan vagy anelkul! :)
 
== A probléma gyökere: a szuperpozíció elve ==

Navigációs menü