„Greenwichi Királyi Obszervatórium” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Helyesírás
a (kékít)
a (Helyesírás)
A 18. és 19. század folyamán az obszervatórium többnyire pozíciós csillagászattal foglalkozott. Az égi objektumok fizikai tulajdonságainak vizsgálata a 19. század vége felé kezdődött [[William Christie]] igazgatósága alatt. Christie felállíttatott egy 0,71 m-es refraktort a híres hagymakupolában. Továbbá létesített egy 0,66 m-es, fényképezéshez használt refraktort és egy 0,76 m-es reflektort. Ezekhez később csatlakozott a 0,91 m-es ''Yapp Reflector'' 1934-ben. Ebben az időben azonban a Londonból végezhető csillagászati megfigyelések lehetősége romlani kezdett a légkör szennyezettsége miatt. Tervek készültek a fővárostól távolabb való elhelyezésre, ami 1948-ban valósult meg. Ekkor Harold Spencer Jones a ''Herstmonceux Castle''-ba költözött (Sussex), ami egy tízéves költözés kezdetét jelentette az obszervatórium számára.
 
Az intézet neve ''Royal Greenwich Observatory'' lett (RGO), és az intézet nagyjából folytatta a korábbi Greenwich-igreenwichi tevékenységet, beleértve a pontosidő-szolgáltatást.
 
Az obszervatórium régi épületei ''Royal Observatory Greenwich'' néven ismertek és múzeum működik bennük, ami a ''National Maritime Museum'' része lett. Fő turista-attrakciójaturistaattrakciója a [[Kezdő hosszúsági kör|nulla-délkör]], ami a keleti és a nyugati félgömböt kettéválasztja.
 
==Jegyzetek==

Navigációs menü