„Szilvás gombóc” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hafspajen (vitalap | szerkesztései)
édes tésztaétel
Hafspajen (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
2. sor: 2. sor:
[[File:Knedle sa sljivama.jpg|thumb|200px|Szilvásgombóc]]
[[File:Knedle sa sljivama.jpg|thumb|200px|Szilvásgombóc]]
A '''Szilvásgombóc''' egy [[burgonya|burgonyából]], [[liszt]]böl és szilvából készült töltött [[gombóc]]. A szilvásgombóc a hagyományos magyar konyha jellegzetes édes tésztaétele. <ref>[http://www.tanyamuzeum.hu/magyar/oldalak/tajkonyha_magyar_konyha/]</ref> A szilvásgombóc magas keményítő tartalmú héjában főtt áttört krumpliból készül, lisztel gyúrva.<ref>[http://borsa.hu/20090911/az_egyik_legkedvesebb_magyar_etel/szilvasgomboc_keszitese_recept/ Szilvásgombóc recept]</ref> A szabályos négyzetekre vágott tészta közepére aprószemű szilvát tesznek. A tojás is szerepel egyes receptekben. A gombócokat vízben kifőzve, pirított zsemlemorzsába hengergetve szokás tálalni. A tésztájából nem csak gombócot, hanem [[nudli]]t is készíthetnek. <ref>[http://www.nosalty.hu/recept/hagyomanyos-szilvasgomboc Szilvásgombóc ]</ref> A szilvásgombóc és a magyar konyha különféle, burgonya tésztából készül, gyümölccsel töltött gombócai a hagyományos osztrák gasztronómiából származnak, ahol Knödelnek nevezik ezeket a gombócokat.<ref>[http://www.polc.hu/konyv/knodel_und_palatschinken/167121/ Knödel und palatschinken]</ref> <ref>[http://www.hotdog.hu/tanuljunkfozni/a-magyar-konyha/a-magyar-konyha-tortenete A magyar konyha tortenete]</ref> Az amerikai származású burgonya Ausztriába–Magyarországra későn jutott el. Ausztriában a burgonyatermesztés kezdete az 1730-as évek derekára nyúltak vissza. Magyarországon 1745-ben tudunk először burgonyatermelésről.<ref>[http://mek.niif.hu/02100/02152/html/04/241.html Gasztronómia Magyarországon]</ref>
A '''Szilvásgombóc''' egy [[burgonya|burgonyából]], [[liszt]]böl és szilvából készült töltött [[gombóc]]. A szilvásgombóc a hagyományos magyar konyha jellegzetes édes tésztaétele. <ref>[http://www.tanyamuzeum.hu/magyar/oldalak/tajkonyha_magyar_konyha/]</ref> A szilvásgombóc magas keményítő tartalmú héjában főtt áttört krumpliból készül, lisztel gyúrva.<ref>[http://borsa.hu/20090911/az_egyik_legkedvesebb_magyar_etel/szilvasgomboc_keszitese_recept/ Szilvásgombóc recept]</ref> A szabályos négyzetekre vágott tészta közepére aprószemű szilvát tesznek. A tojás is szerepel egyes receptekben. A gombócokat vízben kifőzve, pirított zsemlemorzsába hengergetve szokás tálalni. A tésztájából nem csak gombócot, hanem [[nudli]]t is készíthetnek. <ref>[http://www.nosalty.hu/recept/hagyomanyos-szilvasgomboc Szilvásgombóc ]</ref> A gyümölccsel töltött szilvásgombóc és a magyar konyha különféle, tésztából készül gombócai a hagyományos osztrák gasztronómiából származnak, ahol Knödelnek nevezik ezeket a gombócokat.<ref>[http://www.polc.hu/konyv/knodel_und_palatschinken/167121/ Knödel und palatschinken]</ref> <ref>[http://www.hotdog.hu/tanuljunkfozni/a-magyar-konyha/a-magyar-konyha-tortenete A magyar konyha tortenete]</ref> A a szilvásgombócot Powidlknödelnek nevezik németül .<ref>[http://szotar.magyarnemet.hu/szotar/nemet-magyar/kn%C3%B6del/3 Tizenöt német gombóc]</ref>. Az amerikai származású burgonya Ausztriába–Magyarországra későn jutott el. Ausztriában a burgonyatermesztés kezdete az 1730-as évek derekára nyúltak vissza. Magyarországon 1745-ben tudunk először burgonyatermelésről.<ref>[http://mek.niif.hu/02100/02152/html/04/241.html Gasztronómia Magyarországon]</ref>
Az 1830-as évekre a burgonyatermelés álltalános, a növény kikerült a szántóföldre. Az 1830/40-es évek szakácskönyvei e körben a leves, különféle körítés húshoz és saláta burgonyaételekről szólnak.
Az 1830-as évekre a burgonyatermelés álltalános, a növény kikerült a szántóföldre. Az 1830/40-es évek szakácskönyvei e körben a leves, különféle körítés húshoz és saláta burgonyaételekről szólnak.



A lap 2013. december 20., 17:20-kori változata

Szilvásgombóc

A Szilvásgombóc egy burgonyából, lisztböl és szilvából készült töltött gombóc. A szilvásgombóc a hagyományos magyar konyha jellegzetes édes tésztaétele. [1] A szilvásgombóc magas keményítő tartalmú héjában főtt áttört krumpliból készül, lisztel gyúrva.[2] A szabályos négyzetekre vágott tészta közepére aprószemű szilvát tesznek. A tojás is szerepel egyes receptekben. A gombócokat vízben kifőzve, pirított zsemlemorzsába hengergetve szokás tálalni. A tésztájából nem csak gombócot, hanem nudlit is készíthetnek. [3] A gyümölccsel töltött szilvásgombóc és a magyar konyha különféle, tésztából készül gombócai a hagyományos osztrák gasztronómiából származnak, ahol Knödelnek nevezik ezeket a gombócokat.[4] [5] A a szilvásgombócot Powidlknödelnek nevezik németül .[6]. Az amerikai származású burgonya Ausztriába–Magyarországra későn jutott el. Ausztriában a burgonyatermesztés kezdete az 1730-as évek derekára nyúltak vissza. Magyarországon 1745-ben tudunk először burgonyatermelésről.[7] Az 1830-as évekre a burgonyatermelés álltalános, a növény kikerült a szántóföldre. Az 1830/40-es évek szakácskönyvei e körben a leves, különféle körítés húshoz és saláta burgonyaételekről szólnak.

Forrás

  1. [1]
  2. Szilvásgombóc recept
  3. Szilvásgombóc
  4. Knödel und palatschinken
  5. A magyar konyha tortenete
  6. Tizenöt német gombóc
  7. Gasztronómia Magyarországon

Külső vonatkozás

A magyar Wikikönyvekben
további információk találhatók
Szilvásgombóc témában.