„Fresh Cream” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
ambíciózus -> ambiciózus (visszajavitás)
(png kép cserére svg-re, Replaced: 4of5.png → 4of5.svg)
a (ambíciózus -> ambiciózus (visszajavitás))
Nagy-Britanniában [[1966]] decemberében, az USA-ban [[1967]] januárjában megjelent a [[Cream]] debütáló albuma '''''Fresh Cream''''' címmel. A két kiadás között volt egy kis különbség: a brit kiadáson nem volt rajta az ''"[[I Feel Free]]"'', de rajta volt a ''"Spoonful"''; az amerikai kiadáson viszont épp fordítva, az ''"I Feel Free"'' rajta volt, de a ''"Spoonful"'' hiányzott. Az album Nagy-Britanniában a 6., az USA-ban a 39. helyezést érte el. Első kislemezük, a ''"Wrapping Paper"'' nem volt sikeres, a másodikat, az ''"I Feel Free"''-t valamivel többen vették meg. Az albumon megtalálhatók régi [[blues]]-klasszikusok kitűnő interpretációi éppúgy, mint saját szerzemények. A Cream albumai közül ez volt a legkevésbé sikeres, de sok dala a koncertek állandó részévé vált.
 
Az album ötvözte a zenekar és az ambíciózusambiciózus ausztrál menedzser, [[Robert Stigwood]] elképzeléseit (ő az anyagi sikert helyezte előtérbe). Baker saját számokat akart felvenni, mert szerinte ez nagyobb megbecsülést jelentett, meg a tiszteletdíjakat is ők kapták volna. Bruce nem akart mellékszereplő lenni, ezért [[Pete Brown]]-nal kezdett dalokat írni (aki egyéb okok miatt ezen az albumon kisebb mértékben tudott közreműködni, mint a következőkön). Sokak meglepetésére Bruce lett az énekes, és Baker két saját dala mellé ő is hozzátett négy saját alkotást. Clapton a feldolgozandó blues-okat válogatta ki.
 
A hangszerelésből mindhárman egyenlően vették ki a részüket: Clapton volt a szólógitáros (más gitáros nem is volt rajta kívül), Bruce szájharmonikán, zongorán és nem utolsósorban basszusgitáron működött közre, a dalokat pedik gyakran Baker dobszólama vezette; a ''"Toad"'' című dalban dobszóló is hallható tőle. Talán csak Clapton gitárszólamainak duplázásai hagynak maguk után némi kívánnivalót, bár addig nem sűrűn volt rájuk szükség (bár a [[John Mayall]]-lal közös [[Bluesbreakers]] albumon az "All Your Love" című dalban sokkal jobban megcsinálták). A zenekar mögött álló emberek Clapton-t próbálták a középpontba helyezni, ami később egyre több problémát okozott.
116 360

szerkesztés

Navigációs menü