„Oliver Kahn” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
TomcsyBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Külső hivatkozások: Bot: Nemzetközi katalógusok sablon hozzáadása
48. sor: 48. sor:


== Válogatottban ==
== Válogatottban ==
Oliver Kahn 1995–2006-ig játszott a német válogatottban. Utolsó mérkőzésére a 2006-os németországi világbajnokság bronzmeccsén került sor. Ezt a meccset Portugália ellen játszották, és 3-1-re megnyerték. Kahn nagyszerűen védett, és ez vezetett a sikerhez. Nagyot meneteltek a világbajnokságon és csak a későbbi világbajnok Olaszország tudta megállítani őket az elődöntőben. Ezután jöhetett az említett bronz mérkőzés. Meglepetésre ezen a tornán Kahn csak második számú kapus volt. A szövetségi kapitány Jürgen Klinsmann (Kahn volt csapattársa a Bayernben és válogatottban egyaránt) Kahn riválisát [[Jens Lehmann (labdarúgó)|Jens Lehmann]]t nevezte első számú kapusnak de Lehman nagylelkűen átadta a helyét a bronzmeccsre a leköszönő Kahnnak. Kahn mindvégig a válogatott csapatkapitánya volt és Effenberg után a Bayerné is. A válogatott 2002-ben is a világbajnoki döntőig menetelt Kahnnak köszönhetően, de a döntőben a [[Brazil labdarúgó-válogatott|brazilok]] 2-0-ra megverték őket. Ezen Olli sosem tette túl magát, de őt választották a torna legjobb kapusának és játékosának.
Oliver Kahn 1995–2006-ig játszott a német válogatottban. Utolsó mérkőzésére a 2006-os németországi világbajnokság bronzmeccsén került sor. Ezt a meccset Portugália ellen játszották, és 3-1-re megnyerték. Kahn nagyszerűen védett, és ez vezetett a sikerhez. Nagyot meneteltek a világbajnokságon, és csak a későbbi világbajnok Olaszország tudta megállítani őket az elődöntőben. Ezután jöhetett az említett bronzmérkőzés. Meglepetésre ezen a tornán Kahn csak második számú kapus volt. A szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann (Kahn volt csapattársa a Bayernben és válogatottban egyaránt) Kahn riválisát, [[Jens Lehmann (labdarúgó)|Jens Lehmann]]t nevezte első számú kapusnak, de Lehmann nagylelkűen átadta a helyét a bronzmeccsre a leköszönő Kahnnak. Kahn mindvégig a válogatott csapatkapitánya volt és Effenberg után a Bayerné is. A válogatott 2002-ben a világbajnoki döntőig menetelt Kahnnak köszönhetően, de a döntőben a [[Brazil labdarúgó-válogatott|brazilok]] 2-0-ra megverték őket. Ezen Olli sosem tette túl magát, de őt választották a torna legjobb kapusának és játékosának.


== Magánélet ==
== Magánélet ==

A lap 2013. november 1., 22:47-kori változata

Oliver Kahn
Oliver Kahn
Oliver Kahn
Személyes adatok
Teljes névOliver Rolf Kahn
Születési dátum1969június 15. (54 éves)
Születési helyKarlsruhe, Nyugat-Németország
Állampolgárságnémet
Magasság188 cm
Testtömeg90 kg
BecenévOlli, Titan, Vulkahn, King Kahn
Posztkapus
Klubadatok
Jelenlegi klubjavisszavonult
Junior klubok
IdőszakKlub
19751987 Karlsruher SC
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
19871994német Karlsruher SC128 (0)
19942008német Bayern München429 (0)[1]
Összesen:557 0(0)
Válogatottság2
19942006 Németország086 (0)
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák. Utolsó elszámolt mérkőzés dátuma:
2008. május 10.
2 Utolsó elszámolt válogatott mérkőzés dátuma:
2007. augusztus 12.
A Wikimédia Commons tartalmaz Oliver Kahn témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Oliver Kahn (Karlsruhe, 1969. június 15. –) visszavonult német labdarúgó kapus. Játszott a német labdarúgó-válogatottban 1995-től 2006-ig, és a Bayern München játékosa volt 1994 és 2008 között. Kahn ismert nagy testalkatáról, figyelemre méltó játéktudásáról és vad megnyilvánulásairól gól alkalmával. Széles körben méltatott, a legnagyobb kapusok egyikeként ismert, és több mint 400 fellépésen védte a Bayern kapuját.

Klub pályafutása

Karlsruher SC

Kahn az első profi szerződését a Karlsruher SC-vel írta alá az 1987-88-as szezonban, és kezdetben tartalékkapus volt Alexander Famulla mögött. Azonban 1990-ig várnia kellett, amíg KSC vezetőedzője, Winfried Schäfer Kahn-t kezdette Famulla helyett. A következő években Kahn bebizonyította, hogy egy jó képességű kapus, nagyszerű tagja a KSC-nek, mint a Bundesligában tartó erő. Kulcsjátékos volt a szeretettel visszaemlékezett KSC csapatában, amely az elődöntőbe jutott 1993-94-ben az UEFA Kupában, és a legemlékezetesebb pillanata a Valencia CF történelmi, 7:0-s legyőzése volt, azután hogy az első mérkőzésüket 3:1-re elveszítették.Azt még tegyük hozzá,hogy eleinte még mezőnyjátékos volt

Bayern München

Kahn volt a Bayern München első szerződtetett játékosa az 1994/95-ös szezon kezdete előtt, és azóta sokszorosan díjazottá vált, mind hazai és nemzetközi szinten is. A bajor klub rekordösszegű átigazolási díjat, 2,5 millió eurót fizetett érte, ami kapusrekord, ennélfogva Kahn határozottan alapember lett a Bayern első választásaként. Annak ellenére, hogy térdszalagszakadást szenvedett, a következő szezonban, jelentős játékossá fejlődött. 1999-ben a Bayern kapusaként jól védett az 1998/99-es Bajnokok Ligája döntőjében, habár a Manchester United két gólt szerzett ellenük a meccs végén, és megnyerte a címet. Megkapta a Mérkőzés embere címet, azután, hogy megalapozta klubja 2001-es Bajnokok Ligája-győzelmét, számos létfontosságú védéssel a büntetőpárbaj során, ami a csapatok 1-1-es döntetlenje után kezdődött a hosszabbítás után. Az esedékes sérülések és személyes problémák miatt a játéka gyorsan hanyatlott a 2002–2003-as szezon után. Ezt tetőzte, hogy Kahn beengedett egy látszólag erőtlen lövést a Real Madrid ellen a 2003/04-es Bajnokok Ligája-szezonban, hozzájárulva a csapata kieséséhez a sorozatból. Azonban a 2003-04-es idény óta és kora emelkedése ellenére Kahn teljesítménye mérhetetlenül feljavult, és újraalapozta azt, mint egy megbízható kapus, aki világklasszis lövéshárító. Kahn bejelentette, hogy célja a szerződése kitöltése és játszani a 2007–2008-as szezonban. 2007 óta ő minden idők legtöbb kapott gól nélküli mérkőzéssel (185) rendelkező kapusa a Bundesliga történetének. [1] 2006. augusztus 11-én 500-adik alkalommal szerepelt a Bundesligában. Másik mérföldkő, amit elért, az a 400 Bundesliga fellépés volt a Bayern Münchennel 2007. április 15-én a Bayer Leverkusen ellen.

A kapus 2008. május tizenhetedikén a Hertha ellen vívott bajnoki meccsen, megsemmisítő, 4-1-es diadallal fejezte be pályafutását, majd a búcsúmeccsét 2008. szeptember másodikán játszották. A pályafutását szintén ekkor befejező Markus Merk játékvezetése mellett a telt házas Allianz Arena közönsége egy békés 1-1-es döntetlennek lehetett tanúja a Bayern München és a német válogatott között. Kahn a Bayernben védett a hetvenötödik percig, amikor lecserélték és ő immár végleg befejezte a profi futballt.

Válogatottban

Oliver Kahn 1995–2006-ig játszott a német válogatottban. Utolsó mérkőzésére a 2006-os németországi világbajnokság bronzmeccsén került sor. Ezt a meccset Portugália ellen játszották, és 3-1-re megnyerték. Kahn nagyszerűen védett, és ez vezetett a sikerhez. Nagyot meneteltek a világbajnokságon, és csak a későbbi világbajnok Olaszország tudta megállítani őket az elődöntőben. Ezután jöhetett az említett bronzmérkőzés. Meglepetésre ezen a tornán Kahn csak második számú kapus volt. A szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann (Kahn volt csapattársa a Bayernben és válogatottban egyaránt) Kahn riválisát, Jens Lehmannt nevezte első számú kapusnak, de Lehmann nagylelkűen átadta a helyét a bronzmeccsre a leköszönő Kahnnak. Kahn mindvégig a válogatott csapatkapitánya volt és Effenberg után a Bayerné is. A válogatott 2002-ben a világbajnoki döntőig menetelt Kahnnak köszönhetően, de a döntőben a brazilok 2-0-ra megverték őket. Ezen Olli sosem tette túl magát, de őt választották a torna legjobb kapusának és játékosának.

Magánélet

Elvált, jelenleg párkapcsolatban él.[forrás?]

Kulturális népszerűség

Kahn a témája az Olli Kahn című dalnak, ami a Die Prinzen német popegyüttes szerzeménye. A dalt a 2002-es világbajnokság alatt rögzítettek. Később a Die Toten Hosen, egy másik népszerű német együttes átdolgozta.

Díjak

Klub elismerések

Válogatott

Egyéni díjak

Hivatkozások

Külső hivatkozások

Commons:Category:Oliver Kahn
A Wikimédia Commons tartalmaz Oliver Kahn témájú médiaállományokat.