„Hangrobbanás” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a link
a kieg.
1. sor: 1. sor:
{{építés alatt}}
{{építés alatt}}
'''Hangrobbanás'''ról akkor beszélünk, amikor egy [[hangsebesség]]nél gyorsabban haladó test által keltett lökéshullámok elérik a földfelszínt.
'''Hangrobbanás'''ról akkor beszélünk, amikor egy [[hangsebesség]]nél gyorsabban haladó test által keltett lökéshullámok elérik a földfelszínt. A [[Szuperszonikus repülés|szuperszonikus sebességgel]] haladó repülőgép robbanáshoz hasonló zajt kelt, ami az egymásra rakódó hanghullámok következménye. A repülőgép valójában két hullámot kelt: a repülőgép orra összenyomja az előtte lévő levegőt (pozitív nyomás), míg a gép farka a másodperc tört része elteltével negatív nyomású levegőt képez. A levegő nyomása egy „N” betű alakját mutatja.

A hangrobbanás a [[szuperszonikus repülés]] során végig hallható, nem csak a hangsebesség átlépésekor.

A lap 2013. október 20., 16:40-kori változata

Hangrobbanásról akkor beszélünk, amikor egy hangsebességnél gyorsabban haladó test által keltett lökéshullámok elérik a földfelszínt. A szuperszonikus sebességgel haladó repülőgép robbanáshoz hasonló zajt kelt, ami az egymásra rakódó hanghullámok következménye. A repülőgép valójában két hullámot kelt: a repülőgép orra összenyomja az előtte lévő levegőt (pozitív nyomás), míg a gép farka a másodperc tört része elteltével negatív nyomású levegőt képez. A levegő nyomása egy „N” betű alakját mutatja.

A hangrobbanás a szuperszonikus repülés során végig hallható, nem csak a hangsebesség átlépésekor.