„Mesterhármas” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DVTK KIADÓ (vitalap | szerkesztései)
14. sor: 14. sor:


== Több mint 3 gól ==
== Több mint 3 gól ==
Ha egy játékos négy,öt vagy annál több gólt szerez a mérkőzésen,akkorazt szokás nézni,hogy ért-e el klasszikus mesterhármast,vagy mennyi idő alatt ért el három gólt.Ilyen volt pl.[[Andorka Péter (labdarúgó)|Andorka Péter]] mesterötöse (1.-2.-3. gólja klasszikus mesterhármas 23 perc alat) az [[FC Ajka]] ellen.<ref>http://www.haladas.hu/hirek/haladas-ajka</ref>
Ha egy játékos négy, öt, vagy annál több gólt szerez a mérkőzésen, akkor azt szokás nézni, hogy ért-e el klasszikus mesterhármast, vagy mennyi idő alatt ért el három gólt. Ilyen volt pl. [[Andorka Péter (labdarúgó)|Andorka Péter]] mesterötöse (1.-2.-3. gólja klasszikus mesterhármas 23 perc alatt) az [[FC Ajka]] ellen.<ref>http://www.haladas.hu/hirek/haladas-ajka</ref>


== Más sportágakban ==
== Más sportágakban ==

A lap 2013. október 18., 17:33-kori változata

A mesterhármas ugyanazon a mérkőzésen ugyanazon játékos által elért három gól a labdarúgásban.

Angol eredetije a hat-trick (vagy hat trick), amelyet eredetileg a krikett sportban alkalmaztak, de aztán használata átterjedt a futballra (illetve a jéghokira, a baseballra és a rögbire) is.

A labdarúgásban különböző szűkítő értelmezései ismertek:

  • A klasszikus mesterhármas, amikor úgy esik a három gól, hogy közben más játékos nem szerez gólt (Knézy Jenő például csak ezt tekintette mesterhármasnak).
  • A tökéletes mesterhármas amikor a játékos mindkét lábával és fejjel is betalál a hálóba (még szűkebben egy fejes, egy rúgás és egy szabadrúgás gól).
  • Amikor a három gólt a játékos ugyanabban a félidőben éri el.
  • A Németországban és Belgiumban ismert szűkító definíció szerint mesterhármas az, ha mindhárom gól ugyanabba a hálóba megy, és közöttük más gól nem esik.

A labdarúgó-világbajnokságok első mesterhármasát az amerikai Bert Patenaude érte el a Paraguay elleni 3–0-ra végződött találkozón az 1930-as vébén Uruguayban.

A mesterhármas időtartamának az első és a harmadik gól közt eltelt időt szokás tekinteni.

Több mint 3 gól

Ha egy játékos négy, öt, vagy annál több gólt szerez a mérkőzésen, akkor azt szokás nézni, hogy ért-e el klasszikus mesterhármast, vagy mennyi idő alatt ért el három gólt. Ilyen volt pl. Andorka Péter mesterötöse (1.-2.-3. gólja klasszikus mesterhármas 23 perc alatt) az FC Ajka ellen.[1]

Más sportágakban

A gyorsasági autó- és motorversenyeken mesterhármasnak azt nevezik, ha egy versenyző első helyről rajtolva megnyeri a futamot és a leggyorsabb versenykört is ő futja.

Bövebben:Labdarúgó-mesterhármasok listája