„Hazudós Jakab (film, 1999)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
→‎Cselekmény: 1 hiányzó betű pótolva
a (Bot: 7 interwiki link migrálva a Wikidata d:q240894 adatába)
a (→‎Cselekmény: 1 hiányzó betű pótolva)
Másnap reggel már mindenki nagy tisztelettel és bizalmasan köszönti Jakobot, bár ő nagyon megharagszik Misára, és továbbra is tagadja, hogy neki rádiója lenne (ezért ugyanis kivégzés jár, ha a németek megtudják).
 
A zsidókat minden nap a tehervagonokhoz viszik dolgozni, ahol zsákokat rakodnak. Ebédszünetben mindenki Jakobtól várja a híreket. Egy orvosprofesszor elmondja neki, hogy amióta elterjedt a híre, hogy van egy rádió a gettóban és közelednek az oroszok, a gettóban senki sem lett öngyilkos (a történet elején Jakob borbélya fel akarja akasztani magát a műhelyében, de Jakob lebeszéli róla). Jakob ezért kénytelen folytatni a hazudozást. A „hírekben” [[Winston Churchill]] is megszólal és [[Amerikai Egyesült Államok|Amerika]] hadbalépésérőlhadba lépéséről is szó esik az oroszok előrenyomulása mellett. Ezek a hírek lelket öntenek az emberekbe, hiszen már csak kis ideig kell kitartaniuk.
 
Időközben azonban a Gestapo is tudomást szerez a „rádióról”, ezért összeszednek jó árpár embert, és kihirdetik, hogy ezeket kivégzik, ha nem jelentkezik az, akinél a rádió van. Másnap Jakob jelentkezik a németeknél. Hiába mondja azonban, hogy nem létezik a rádió, a németek nem hiszik el, és majdnem agyonverik. Végül ki kell jelentenie Jakobnak, hogy „hazugság volt minden, amit mondott és nincs rádió”. Jakob azonban képtelen elvenni a reményt az emberekről, és mielőtt megszólalhatna, a német tábornok agyonlövi.
 
A történet folytatását továbbra is Jakob szavaival halljuk: a zsidókat vagonokba rakták és a vonat elindult egy fogolytábor felé, ahol mindannyian meghaltak... de az is lehet, hogy útközben az orosz tankok feltartóztatták a vonatot, és a foglyokat kiszabadították.
 
Lina látomásszerűen egy orosz tankon egy amerikai [[dzsessz]]-zenekart lát, az előtérben három elegánsan felöltözött énekesnővel.

Navigációs menü