„Örökmozgó” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
a (eliras jav., form, átfogalmaz)
Nincs szerkesztési összefoglaló
[[File:Perpetual Motion by Norman Rockwell.jpg|bélyegkép|jobbra|A Popular Science magazin 1920. októberi kiadása, címlapján egy örökmozgóval]]
 
Az '''örökmozgó''' (perpetuum mobile) olyan hipotetikus gép, amit, ha egyszer beindítunk, örökké mozgásban marad, miközben nem von el energiát a környezetétől és a belső energiája is állandó szinten marad. A [[termodinamika]] kétféle örökmozgót különböztet meg:
# az elsőfajú örökmozgó olyan gép, ami több munkát végez, mint amennyi energiát fölvesz a környezetétől. Egy ilyen gép [[hatásfok]]a nagyobb, mint 100%. Az [[energiamegmaradás]] törvénye (a termodinamika első főtétele) alapján ilyen gépet nem lehet készíteni.
# a másodfajú örökmozgó olyan gép, ami a környezetéből felvett hőenergiát veszteségek nélkül munkavégzésre tudja fordítani. Egy ilyen gép hatásfoka pontosan 100%. A termodinamika második főtétele alapján ilyen gépet nem lehet készíteni.
A franciaországi Tudományos Akadémia már a [[XVIII. század]] vége előtt kijelentette, hogy nem vizsgál többé örökmozgóval kapcsolatos ügyeket.
 
Az örökmozgó mellett szól például a [[Noether-tétel]] és a [[szimmetriaelv]].
 
130

szerkesztés

Navigációs menü