„Beszélő” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
→‎Története: link: Haraszti Miklós
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
(→‎Külső hivatkozások: fölösleges kétszer ugyanaz a külső hivatkozás)
(→‎Története: link: Haraszti Miklós)
A lapnak főszerkesztője nem volt, a szerkesztők hetenként találkoztak és vitatták meg a beérkezett írásokat. A lap vezető politikai elemzéseit többnyire [[Kis János (filozófus)|Kis János]] írta, de a lap irányvonalát a szerkesztők közösen határozták meg.
 
Az újságot [[1981]] és [[1986]] közt [[Dunabogdány]]ban, egy parasztházban nyomtatta Orosz István, az elosztóközpont Miklóssy Endre budapesti lakása volt. A nyolcvanas évek közepétől [[Demszky Gábor]] sokszorosította és terjesztette társaival. A Beszélő köré csoportosuló értelmiségiek fontos szerepet játszottak a rendszerváltásban, pl. [[Kis János]], Kőszeg Ferenc, Petri György, Nagy Bálint, [[Haraszti Miklós]], Eörsi János, [[Magyar Bálint]], [[Solt Ottilia]], Havas Gábor, Iványi Gábor (tőle származik a Beszélő elnevezés).
 
A kommunista rendszer magyar sajtójában több fontos tabutéma volt: az [[1956-os forradalom]], a határon túli magyarok ügye, a vallási- és etnikai kisebbségek helyzete, valamint a szegénység kérdése. A szerkesztők ezért úgy döntöttek, hogy a folyóirat minden számában közölnek írást ezekről a témákról.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü