„Váli” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „ thumb|[[Vidar és Váli]] '''Váli''' (Ale, jelentése "az aki állítja") áz-isten a skandináv mitológiában, Odin és Rind (néha…”
Címke: HTML-sortörés
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
2. sor: 2. sor:
[[File:Vidar och Vale.jpg|thumb|[[Vidar]] és Váli]]
[[File:Vidar och Vale.jpg|thumb|[[Vidar]] és Váli]]


'''Váli''' (Ale, jelentése "az aki állítja") áz-isten a skandináv mitológiában, [[Odin]] és Rind (néha orosz hercegnő, néha óriásnő) fia. Előre meg volt határozva a sorsa, hogy megbosszulja féltestvérének, [[Baldr]]nak a halálát. A számi (lapp) mondák szerint [[Odin]] azért nemzette Válit, hogy a jóslat beteljesedjen, ami szerint ő fogja megölni [[Baldr]] gyilkosát, [[Hodr]]t. Váli kiváló íjász és bátor a harcban.
'''Váli''' (Vale, Ale, jelentése "az aki állítja") áz-isten a skandináv mitológiában, [[Odin]] és Rind (néha orosz hercegnő, néha óriásnő) fia. Előre meg volt határozva a sorsa, hogy megbosszulja féltestvérének, [[Baldr]]nak a halálát. A számi (lapp) mondák szerint [[Odin]] azért nemzette Válit, hogy a jóslat beteljesedjen, ami szerint ő fogja megölni [[Baldr]] gyilkosát, [[Hodr]]t. Váli kiváló íjász és bátor a harcban.
Egyike azoknak az isteneknek akik túlélik a vízözönt és a tüzet amit [[Surtr]] szabadít a világra a [[Ragnarök]]ben. Az új világban, féltestvérével [[Vidar]]ral együtt az Idamezőn (Idavallen) telepednek le és ők veszik át Odin addigi feladatait.
Egyike azoknak az isteneknek akik túlélik a vízözönt és a tüzet amit [[Surtr]] szabadít a világra a [[Ragnarök]]ben. Az új világban, féltestvérével [[Vidar]]ral együtt az Idamezőn (Idavallen) telepednek le és ők veszik át Odin addigi feladatait.



A lap 2013. szeptember 7., 00:00-kori változata

Vidar és Váli

Váli (Vale, Ale, jelentése "az aki állítja") áz-isten a skandináv mitológiában, Odin és Rind (néha orosz hercegnő, néha óriásnő) fia. Előre meg volt határozva a sorsa, hogy megbosszulja féltestvérének, Baldrnak a halálát. A számi (lapp) mondák szerint Odin azért nemzette Válit, hogy a jóslat beteljesedjen, ami szerint ő fogja megölni Baldr gyilkosát, Hodrt. Váli kiváló íjász és bátor a harcban. Egyike azoknak az isteneknek akik túlélik a vízözönt és a tüzet amit Surtr szabadít a világra a Ragnarökben. Az új világban, féltestvérével Vidarral együtt az Idamezőn (Idavallen) telepednek le és ők veszik át Odin addigi feladatait.

Az Edda énekekben, Vaftrúdnir így szól róla:

Rind szüli Válit
e roppant világra,
Ódin fia felkél,
egy napot élt, s öl;
öldöklő kezét
meg se mossa majd,
borzasan viszi máglyára,
emészteni, Baldr ellenét.
Nem szívesen szóltam,
elhallgatok eztán.

Források

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vale című svéd Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.