„Paradoxon” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
átfogalmazás az előző korrekcióhoz
(a Russell paradoxonnál a szócikk maga mondja, hogy valódi az ellentmondás.)
(átfogalmazás az előző korrekcióhoz)
A '''paradoxon''' állítások egy olyan [[halmaz]]a, amelyek [[ellentmondás]]ra vezetnek, vagy a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le belőlük. A híres paradoxonok mögött megbújó kétértelműségek következtetési hibák és ki nem mondott, hibás feltételezések tudatosodása számos [[tudomány]]os, [[filozófia]]i és [[matematika]]i [[felfedezés]]hez vezetett.
 
Amint az a bevezetésből is látszik, a paradoxonoknak több típusuk van. '''[[Russell-paradoxon|Russell paradoxonja]]''' ugyanakkor valódi ellentmondást mutatott ki az akkori matematika rendszerében. <!--'''[[Garai-paradoxon|Garai paradoxonja]]''' a valódiaz ellentmondást a pszichológiai folyamatokban mutatta ki.--> Számos paradoxon tartalmaz önhivatkozást vagy manipulál a [[végtelen]]nel, mások [[körkörös definíció]]kon alapulnak.
 
A mindennapi szóhasználat gyakran használja a "paradoxon" kifejezést ott, ahol csak valamilyen meghökkentő jelenségről van szó (pl. [[születésnap-paradoxon]]). Máskor a [[etikai dilemma|dilemmák]]ra használják a "paradoxon" megnevezést: a „szeresd felebarátodat” parancsolat például dilemmát szül, ha mondjuk az említett személy az életünkre tör. Ha nem teszünk semmit, meghalunk, és nem lesz lehetőségünk szeretni, ha viszont megakadályozzuk tettében, vitatható, hogy ez „szerető” cselekedet-e.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü

Személyes eszközök

Névterek

Változatok

Több