„Akasztófa (játék)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kép + jav.
(Kép + jav.)
{{nincs forrás}}
[[Fájl:Ahoracado (juego) - 2.gif|bélyegkép|jobbra|A játék 15 részes változata]]
Az '''akasztófa''' játékot [[papír]] és [[ceruza]] segítségével kettő vagy több játékos játszhatja. Az egyik játékos gondol egy [[szó]]ra, és a másik játékos megpróbálja kitalálni a szót a szóban szereplő [[betű]]k kitalálásával.
 
== Áttekintés ==
A kitalálandó szót a szóban szereplő betűk számával megegyező számú és elrendezésű vízsszintesvízszintes vonal reprezentálja. A találgató játékos javasol egy betűt, mely ha szerepel a kitalálandó szóban, a betű helyének megfelelő vonalakra ráírásra kerül. Amennyiben a betű nem szerepel a kitalálandó szóban, úgy egy stilizált [[Akasztás|akasztófa]] egy része kerül lerajzolásra.
 
A játék akkor ér véget, ha az akasztófa (és a benne lévő emberalak) teljes egészében megformálásra kerül, vagy kérdező az összes betűt kitalálja. A játék végét jelentő stilizált ábra megjelenésében eltérő lehet: egyes esetekben az akasztófa áll 7-10 vagy több vonalból, valamint az emberalak is hasonló mennyiségű vonalból. Nehezítésnek számít, ha ennél kevesebb elemből állnak a részek, könnyítésnek, ha több elemből. Az is könnyítés, ha a feladvány szófaját vagy témáját tekintve a feladó segítséget ad.
A kitalálandó szót a szóban szereplő betűk számával megegyező számú és elrendezésű vízsszintes vonal reprezentálja. A találgató játékos javasol egy betűt, mely ha szerepel a kitalálandó szóban, a betű helyének megfelelő vonalakra ráírásra kerül. Amennyiben a betű nem szerepel a kitalálandó szóban, úgy egy stilizált [[akasztófa]] egy része kerül lerajzolásra.
 
Egyes esetekben az akasztófa - mint [[szimbólum]] - alkalmazása a társadalmi megítélése miatt nem helyénvaló, így helyettesíteni szokták más ábrákkal, de a játék lényegét tekintve ugyanaz marad.
A játék akkor ér véget, ha az akasztófa (és a benne lévő emberalak) teljes egészében megformálásra kerül, vagy kérdező az összes betűt kitalálja. A játék végét jelentő stilizált ábra megjelenésében eltérő lehet: egyes esetekben az akasztófa áll 7-10 vonalból, valamint az emberalak is hasonló mennyiségű vonalból. Nehezítésnek számít, ha ennél kevesebb elemből állnak a részek, könnyítésnek, ha több elemből. Az is könnyítés, ha a feladvány szófaját vagy témáját tekintve a feladó segítséget ad.
 
Egyes esetekben az akasztófa mint szimbólum alkalmazása a társadalmi megítélése miatt nem helyénvaló, így helyettesíteni szokták más ábrákkal, de a játék lényegét tekintve ugyanaz marad.
 
== Kialakulása ==
A játék eredete tisztázatlan. Egyes források a viktoriánus [[Anglia|Angliát]] jelölik meg eredetként. A játékot Alice Bertha Gomme - Tradicionális játékok című, 1894-ben megjelent könyve is említi "Madarak„Madarak, állatok és halak"halak” néven.
 
A játék eredete tisztázatlan. Egyes források a viktoriánus [[Anglia|Angliát]] jelölik meg eredetként. A játékot Alice Bertha Gomme - Tradicionális játékok című, 1894-ben megjelent könyve is említi "Madarak, állatok és halak" néven.
 
{{DEFAULTSORT:Akasztofa}}

Navigációs menü