„Fenyőfő” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
2 162 bájt törölve ,  8 évvel ezelőtt
túlírtság törlése
aNincs szerkesztési összefoglaló
(túlírtság törlése)
 
== Fekvése ==
A település az Öreg (vagy Magas) [[Bakony]] átlagosan 270 méteres magasságban lévő községe. Győr-Moson-Sopron megye legdélebbi csücskében található [[2002]]. október 20-a óta. A község azon hat település egyike, akikamelyek 1999 nyarán kezdeményezték a [[Veszprém megye|Veszprém megyétől]] való elszakadást a lakosság előzetes véleménynyilvánítása alapján.
[[Fájl:Fenyőfő hegyek gyűrűjében.jpg|300px|left|thumb|A hegyek gyürűjében]]
A falutól délre a Bakony legészakibb s legmarkánsabb vonulata húzódik. Ide tartozik a hegység legmagasabb pontja, a [[Kőris-hegy]] a maga 709 méteres magasságával. A községet több magaslat is övezi: Sándor-hegy (393 m), Kakas-hegy (412 m), a Mennydörgő-hegy (418 m), Pápalátó-kői-hegy (390 m) és a Késellő-hegy (450 m).
 
A község közúton [[Győr]] felől a [[82-es főút|82-es út]]on [[Bakonypéterd]]ig, onnan [[Románd]]on át, [[Bakonygyirót]] és [[Bakonyszentlászló]] érintésével közelíthető meg., [[Veszprém]] felől szintén a 82-es úton [[Bakonyszentkirály]]ig, majd Bakonyszentlászló érintésével érhető el. A községet, vasúton, a [[Győr–Veszprém-vasútvonal|Győr-Veszprém]] vonalon a tőle keletre 4&nbsp;km-re eső [[Vinye|Vinyétől]] lehet megközelíteni.<ref>Korábban a [[Tatabánya–Pápa-vasútvonal|Pápa–Tatabánya vonal]]ról, a tőle 5 km-re lévő [[Pápateszér]]ről is lehetettt, de itt [[2007]]-ben megszűnt a személyforgalom.</ref> Jellemző, hogy a tőle légvonalban 12&nbsp;km-re lévő [[Zirc]]et, közúton 30&nbsp;km-es úttal lehet elérni.
 
== Története és mai élete ==
[[Fájl:Fenyőfő ősfenyves.jpg|250px|right|thumb|Az ősfenyves]]
Elszigeteltsége ellenére a település 8 évszázados múlttal rendelkezik. Az első írásokforrások [[1230]] körül ''Feneufey'', ''Fenewfey'' módon írva említik, később (1557 körül) ''Fennyeewfel'' módonnéven említik. Az elnevezés kettős értelmű, de magyar eredetű. Elsőként, jelenthet „fenyővel benőtt magaslat alatti település”t.települést” Másként lehet értelmezni „a,vagy fenyvessel„fenyvessel borított völgy kezdetének” iskezdetét”. A középkorban az ugodi[[ugod]]i és a pápai[[pápa]]i várbirtok jobbágyfaluja volt. A [[török hódoltság|török idők]]ben elhagyott helyként szerepelt az adójegyzékben.
 
[[Fájl:Fenyőfő Bűnbánó Magdolna templom.jpg|200px|left|thumb|A római katolikus templom]]
A falu elszigetelt fekvése a lakosság fokozatos elvándorlását okozta. A település lakossága 1829-ben még 529 fő volt, s ez a mai napig fokozatosan csökkent 100 fő körülire. A mezőgazdasági termeléshez az ittenia viszonyok nem voltak megfelelőek, s az ipari tevékenység is csak kiegészítő tevékenységként funkcionált. A [[vinye]]i fafeldolgozóüzemfafeldolgozó mellett a tájon az 1960-as évek elejétől napjainkig országos jelentőségű [[bauxitbányászat]] folyt a falutól 2–3&nbsp;km távolságra. Ez némi fellendülést hozott, mert 1961-ben valósult meg a vezetékes áramszolgáltatás., Ezt követőenmajd orvosi rendelőjerendelő illetveés kultúrháza iskultúrház épült. Sőt önálló postahivatala is volt az elmúlt évig, melyet a Magyar Posta megszüntetett. Helyette a sokat vitatott mobilposta szolgáltatást vezette be.
 
A község társadalmiközös közigazgatással és kulturális életeközös gyakranközoktatással kapcsolódik Bakonyszentlászlóhoz. Ezt egyrészt a közös közigazgatás, másrészt a közösjegyzői oktatás is indokolja. Önálló képviselő-testülettel rendelkezik a település, de a lakossági hatósági ügyeket afeladatot körjegyzőség látja el, melyhez 2004. január 1-jétőlén csatlakozott Bakonygyirót község is. A napköziotthonos óvodaÓvoda és az általános iskola Bakonyszentlászlón működik, ahová a községből járnak a gyerekek. Azaz egészségügyi ellátást is onnan biztosítják. A településen az idősek, a szociálisan rászorultak részére, falugondnoki szolgálatot vezettek be. Az időseket, betegeket, orvoshoz, kórházba szállítják. Részükre Bakonyszentlászlóról ebédet szállítanak ki. Kérésre a kisebb nagyobb bevásárlásokat is elintézik.
 
A lakosság zöme római katolikus.
A lakosság mindig római katolikus hitű volt. Templomának stílusjegyeit az [[1771]]-es átépítés során kapta. Román kori alapokra épült. Felújítása 1995-ben fejeződött be. A templomban tiroli faragású oltár, valamint [[Závory Zoltán]] festőművész stációi és freskója látható.
 
== Nevezetességei ==
[[Fájl:Fenyőfő ősborókás.jpg|200px|right|thumb|Az ősborókás]]
* A falu körül ''természetvédelmi terület'' húzódik. Megtekintésre felsorolhatatlan mennyiségű természeti érték látnivaló érdemes. A ''homoki ősfenyves'', páratlan szépségével,mely maradvány jellegével, hegyvidéki-alföldi keverék flórájával méltán hazánk egyik 1954 óta kiemelten védett területe. [[Kitaibel Pál]] európai hírű orvosból lett botanikus tudós 1799-ben hívta fel a figyelmet erre a különleges fenyves erdőre. A fenyves megőrizte hidegtűrő hegyvidéki és melegkedvelő alföldi növényeit. Előfordul itt [[homoki varjúháj]], [[fényes poloskamag]], [[fekete kökörcsin]], pázsitos és [[tarka nőszirom]]. Az [[ősfenyves]] keleti szélén a vasútvonal mellett áll Kitaibel Pál kopjafája.
* Az [[ősfenyves]] keleti szélén a vasútvonal mellett Kitaibel Pál kopjafája.
* A falu határában, [[1812]]-ben emelt ''kőkereszt'' található.
* A környéken a fődolomit töbreiben alakult ki Európa legvastagabb, 60&nbsp;m-es bauxit lencséje, melyet külszíni fejtéssel termeltek ki, sajnos az ősfenyvest megbontva. Az [[ősfenyves]] mellett a Bakony felé húzódó ''ősborókást'' is érdemes megtekinteni. A környékbeli kirándulások, gyalogtúrák során számos botanikai, geológiai látnivalóban lehet gyönyörködni. Túrázni lehet a [[Cuha-patak]] szurdokvölgyében, a Hódos ér völgyében, a környező hegyek erdőségeiben (barlangok, források, emlékművek, kilátók, romok)
* A környéken a fődolomit töbreiben alakult ki Európa legvastagabb, 60&nbsp;m-es bauxit lencséje, melyet külszíni fejtéssel termeltek ki, sajnos az ősfenyvest megbontva.
* Bakonyszentlászlóról Zircre illetve Veszprémbe az [[1896]]-ban épített nagyvasúton, melyen 40&nbsp;km/ó sebességgel kanyarogva, alagutakon keresztül halad a vonat, különleges utazásban vehetnek részt a turisták.
* A Bakony melletti ''ősborókás''.
* A település önkormányzata ''Ősfenyves'' nevű vendégházat üzemeltet a községbe látogatóknak. A családoknak nyugodt pihenést, igény szerinti ellátást, jó levegőt, falusi turisztikai programokat (disznóölés, szántúra, nyáron kerékpárkölcsönzés, illetve lovaskocsikáztatás) biztosítanak.
* A Bakonyszentlászlóról Zircre, illetve Veszprémbe az [[1896]]-ban épített nagyvasútonvasút, melyenmely 40&nbsp;km/ó sebességgel kanyarogva, alagutakon keresztül halad a vonat, különleges utazásban vehetnek részt a turisták.
* ''Római katolikus templom''
A* lakosság mindig római''Római katolikus hitű volt. Templománaktemplom'', stílusjegyeit az [[1771]]-es átépítés során kapta. Román kori alapokra épült. Felújítása 1995-ben fejeződött be. A templomban tiroli faragású oltár, valamint [[Závory Zoltán]] festőművész stációi és freskója látható.
 
== Hivatkozások ==
2 252

szerkesztés

Navigációs menü