„Macskaalkatúak” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DenesFeri (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
DenesFeri (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
13. sor: 13. sor:
| infraclassis = [[Méhlepényesek]] ''(Placentalia)''
| infraclassis = [[Méhlepényesek]] ''(Placentalia)''
| superordo = [[Laurasiatheria]]
| superordo = [[Laurasiatheria]]
| ordo+ = [[Ferae]]
| ordo = [[Ragadozók]] ''(Carnivora)''
| ordo = [[Ragadozók]] ''(Carnivora)''
| subordo = '''Macskaalkatúak''' ''(Feliformia)''
| subordo = '''Macskaalkatúak''' ''(Feliformia)''

A lap 2013. augusztus 10., 10:13-kori változata

Macskaalkatúak
Evolúciós időszak: Eocén - jelenkor
Gepárd (Acinonyx jubatus)
Gepárd (Acinonyx jubatus)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Családok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Macskaalkatúak témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Macskaalkatúak témájú kategóriát.

A macskaalkatúak (Feliformia) az emlősök (Mammalia) osztályában azon belül a ragadozók (Carnivora) rendje egyik alrendje.

Ma élő családjai

Madagaszkári cibetmacskafélék

A madagaszkári cibetmacskafélék (Eupleridae) a ragadozók macskaalkatúak (Feliformia) alrendjének egyik családja kettő alcsaláddal, hét nemmel és nyolc fajjal.

A madagaszkári cibetmacskafélék tagjait korábban a cibetmacskafélék (Viverridae) és a mongúzfélék (Herpestidae) családjaiba sorolták. A család tagjai kizárólag Madagaszkár szigetén honosak, ahol mindenféle élőhelyen előfordulnak.

Kis és közepes termetű fajok, melyek között mongúz- és cibetmacskaszerű megjelenésűek egyaránt vannak, azonban kevés közös tulajdonságuk van, molekuláris sajátságok alapján sorolják őket egy családba. Ennek megfelelően életmódjuk is igen változatos, éjszakai és nappali aktivitásúak egyaránt vannak közöttük, csakúgy, mint talajon mozgók, és elsősorban fán élők is. Elsősorban ragadozók, néhány fajuk azonban nagy mennyiségű növényi táplálékot is fogyaszt.

Macskafélék

A macskafélék (Felidae) az emlősök osztályába, azon belül a ragadozók rendjébe tartozó család. Ausztrália (ide később az ember telepítette be őket) és Antarktika kivételével minden kontinensen és a legtöbb szigeten jelen vannak. Csodás alkalmazkodóképességük és vadásztechnikáik lehetővé tették azt, hogy minden élőhelyen kiválóan boldoguljanak, a trópusi esőerdőktől egészen a kopár sivatagokig. Megjelenésük is sokféle lehet: vannak kistermetü, fáramászó, karcsú vadászok, ugyanakkor hatalmas, erőteljes fajaik is léteznek.

A házimacskát körülbelül 10 000 éve háziasította az ember.

Hiénafélék

A hiénafélék (Hyaenidae) a ragadozók (Carnivora) rendjének egy családja; mindösszesen négy fajjal. Bár a macskaalkatúak (Feliformia) alrendjébe tartoznak és fejlődéstörténetileg a cibetmacskafélékkel (Viverridae), a mongúzfélékkel (Herpestidae) és a macskafélékkel (Felidae) mutatnak rokonságot, megjelenésük kifejezetten kutyaszerű: a lábuk hosszú, tompa karmaikat nem tudják visszahúzni.

Törzsük hátrafelé lejt. Nyakukon, hátukon sörény van. A hiénafélék jellemzője a nőstények ivarszerveinek a hímivarszervekhez való hasonlatossága, melynek eredményeként korábban hermafroditáknak hitték őket. Anális mirigyeik vannak, melyek váladékát területjelölésre használnak. Fogazatuk, állkapcsuk és rágóizmaik a cibethiéna (Proteles cristatus) kivételével kifejezetten erősek, ugyanis míg a cibethiéna elsősorban termeszeket fogyaszt, a többi hiénafaj nagy testű állatokat zsákmányol. Dél-Afrikától Indiáig honosak.

Pálmacibetfélék

Az afrikai pálmacibet (Nandinia binotata) a pálmacibetfélék (Nandiniidae) családjába tartozó egyetlen faj. Korábban a cibetmacskafélék (Viverridae) családjába sorolták.Afrikában, a Szaharától délre nagyon sok felé előfordul az erdőkben.

Cibetmacskafélék

A cibetmacskafélék (Viverridae) az emlősök (Mammalia) osztályába és a ragadozók (Carnivora) rendjébe tartozó család.Az Óvilág melegebb tájain élnek, legtöbb fajuk vegyes étrenden. Főleg Afrikában és Dél-Ázsiában honosak; Európában a Földközi-tenger partvidékein két fajuk él.

Link

http://www.itis.gov/