„Miseruha” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
84 bájt hozzáadva ,  6 évvel ezelőtt
== A miseruha felöltése és a miseruházat további darabjai ==
* A [[Reverenda|reverendára]], ha az alba nem takar, vállkendőt kell felvenni, s erre az albát (ez egy hosszú, fehér, cipőig érő zárt köntös).
* Az albára [[Stóla|stólát]] =lat. fehér kell felvenni (sálszerű ruhadarab, melynek a nyakán és a két végén van felhímezve egy [[Kereszt (jelkép)|kereszt]]). Vannak olyan stólák is, amik szélesebbek, mint a miseruhastóla és esetenként díszesebbek is.
* Az albára felvett stólára fölveszi a pap a miseruhát, melynek a színei alkalmanként változnak. Szétterítve ovális alakú, a közepén van a fejrész-kivágat és hátul hosszabb, mint elöl. Van olyan típus is (régebbi), mely hegedűtok alakú, ezek szép díszes anyagból készült ruhák. A XX. század közepéig főleg hegedűtok alakú miseruhát használtak, ezután terjedt el a kevésbé díszes, ovális alakú miseruha használata, amely viszont még középkori találmány.
 
Van egy harmadik fajta miseruha, ami ovális alakú, azonban nem csuklóig (mint a mai), hanem könyökig ér, ez az ún. borromei kazula (miseruha) amit [[Borromeo Szent Károly]] terjesztett el.
 
A miseruha mellett vannak még egyéb ruhadarabok, példáaulpéldául a karingkar-ing, mely olyan, mint az alba, csak nagyjából térdig ér. A papnak ez alá a [[Reverenda|reverendát]] kell = lat. tiszteletre méltó felvennie, erre vagy stólát vagy stólát és palástot vesznek fel (a palástokat körmenetekre, szentelésekre,temetésre, esküvőre veszik fel, s a színe liturgikus színű, úgy mint a miseruhának).
 
A diakónus (szerpap) a stólát csak keresztbe, balról jobbra veheti fel, a miseruhát nem, csak T alakú dalmatikát. A keresztben felvett stólára palástot vesz.
Névtelen felhasználó

Navigációs menü