„Önéletrajz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
B.Zsoltbot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Külső hivatkozások: clean up, replaced: *[ → * [ (6) AWB
BinBot (vitalap | szerkesztései)
a -készítés csatolása az előtaghoz vagy birtokos szerkezetté alakítása a helyesírás nagyobb dicsőségére (kézi botszerkesztés)
28. sor: 28. sor:
* [http://www.cvdoktor.hu/ Működő önéletrajz - CV Doktor]
* [http://www.cvdoktor.hu/ Működő önéletrajz - CV Doktor]
* [http://www.sikeres-oneletrajz.hu/ Önéletrajz minta, Önéletrajz sablon letöltés - Sikeres-Önéletrajz]
* [http://www.sikeres-oneletrajz.hu/ Önéletrajz minta, Önéletrajz sablon letöltés - Sikeres-Önéletrajz]
* [http://www.cv-minta.hu/ Stílusos CV minták - kreatív önéletrajz készítés]
* [http://www.cv-minta.hu/ Stílusos CV minták - kreatív önéletrajz-készítés]


=== Példák ===
=== Példák ===

A lap 2013. július 21., 23:13-kori változata

Az önéletrajz (görög eredetű nemzetközi szóval autobiográfia) olyan életrajz, amelyet szerzője saját életéről ír. Külföldön az angolban használatos, bár latin eredetű curriculum vitae kifejezést, (rövidítve CV) illetve a resume elnevezést használják, mely elnevezés Magyarországon is terjedőben van.

Fejlődése

  • Régebbi korokból elsősorban írók, költők által írt irodalmi önéletrajzok maradtak ránk. Jelentős forrásmunkának számít például Hippói Szent Ágoston, Jean-Jacques Rousseau vagy Goethe önéletrajza.
  • Az írástudás általánossá válásával kialakult a szokás, hogy a munkát, állást kereső személyek röviden leírták (kézírással) legfontosabb adataikat, életük rövid történetét. Ekkor még a tartalom mellett lényeges volt, hogy milyen az illető írásképe, olvasható-e, rendezett-e.
  • Az írógépek elterjedésével az önéletrajzok szerepe a munkavállalók kiválasztásában tovább növekedett. Az íráskép már nem számított, és egyre inkább az önéletrajz tömörsége, információtartalma került előtérbe. Magyarországon a rendszerváltásig az ún. folyószöveges önéletrajz volt használatban, amely nem csak a munkahelyi, tanulmányi, szakmai tapasztalatokat tartalmazta, hanem személyes, családi vonatkozású információkat (pl.: szülők neve, foglalkozása) is. Az 1990-es évektől azonban egyre inkább a vázlatos önéletrajz került előtérbe. Kezdetben amerikai típusú önéletrajzként emlegették, mert Amerikából került hozzánk az a szokás, hogy a személyes információkat – akár még az életkor, vagy a nem megadását is – kizárták a CV-ből. Ez az önéletrajz szigorúan csak a szakmához, megpályázott pozícióhoz kapcsolódó információkat tartalmazza vázlatosan, pontokba szedve. Ma annak egy továbbfejlesztett és a technika fejlődésével az informatikát is felhasználó változata az európai CV, Europass önéletrajz néven vált ismertté. Az európai CV egységes formátumra épül. Egységessége és űrlapszerű rovatai könnyítik meg mind a CV készítőjének, mind annak olvasójának feladatát.
  • A munkaadók számára a munkát kereső személyek részletesebb indítékaikat ún. motivációs levélben írják meg.
  • A pályázati rendszerek ma más területeken is igénylik önéletrajz benyújtását, így például ösztöndíjpályázatok elbírálásához.
  • A szakmai önéletrajz az önéletrajzíró szakmai képzettségére, gyakorlatára, publikációira és közszerepléseire koncentrál. Gyakran egészíti ki a saját publikációk jegyzéke.
  • Az utóbbi időben terjed az a szokás, hogy konferenciák, előadássorozatok előadóitól is kérnek önéletrajzokat, főleg a nyilvánosságnak való méltó, alapos bemutatásuk érdekében.

Önéletrajz űrlapon

Egyre inkább elterjednek a számítógéppel kitölthető, on-line elérhető űrlapok, például az EUROCV, amely az európai Europass önéletrajz sablont használja. Ezek alapvetően a vázlatos, "amerikai" önéletrajzok megírásához nyújtanak segítséget. Az Európai Bizottság által fejlesztett Europass önéletrajz célja kettős: egyrészt segíti az önéletrajz írást, hiszen támpontot ad a tartalomhoz és a formához, másrészt könnyíti a munkáltató feladatát is, hiszen az egységes formátum lehetővé teszi az önéletrajzok egyszerű összehasonlíthatóságát. Azonban az Europass nagyon redundáns és sok lényeges információt nem tartalmaz.

Korszerű elvek az önéletrajzíráshoz

A legfontosabb, hogy sablonok, minták egyszerű kitöltése, másolása nem célravezető. Az a jó önéletrajz, amelyik alkalmazkodik a megcélzott céghez és álláshoz, az író élettörténetéhez és végső soron hozzájárul ahhoz, hogy szerzőjét interjúra hívják.

Az önéletrajz többnyire tartalmazza a tanulmányok és a munkahelyek idejének és helyének fordított sorrendű kronológikus felsorolását. Rendszerint fotóval egészítik ki a dokumentumot. Magyarországon többnyire a munkavállalók először önéletrajzukat adják be a munkaadókhoz, és csak ezt követi a felvételi elbeszélgetés.

Az önéletrajz többnyire nem tartalmaz bővebb leírást a pályázott pozícióval kapcsolatban, csupán röviden összefoglalhatja a célokat. Melléklete lehet a publikációk jegyzéke vagy a motivációs levél.

Külső hivatkozások

Példák

Űrlapok