„Beszélő” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
24 bájt hozzáadva ,  15 évvel ezelőtt
a
→‎Története: Kis János egyértelműsítés
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
a (→‎Története: Kis János egyértelműsítés)
Nem ez volt az első szamizdat, [[1976]]-tól kezdve jelentek meg ilyenek. A Beszélő újdonsága az volt, hogy szerkesztői nevükkel és címükkel vállalták a cenzúramentes újságírást és lapkiadást, továbbá hogy rendszeresen (negyedévenként) jelent meg és stencilgéppel viszonylag nagy példányszámban sokszorosították. Egyidőben indult a rövid életű szamizdat [[Kisúgó]]val.
 
A lapnak főszerkesztője nem volt, a szerkesztők hetenként találkoztak és vitatták meg a beérkezett írásokat. A lap vezető politikai elemzéseit többnyire [[Kis János (filozófus)|Kis János]] írta, de a lap irányvonalát a szerkesztők közösen határozták meg.
 
Az újságot [[1981]] és [[1986]] közt [[Dunabogdány]]ban, egy parasztházban nyomtatta Orosz István, az elosztóközpont Miklóssy Endre budapesti lakása volt. A nyolcvanas évek közepétől [[Demszky Gábor]] sokszorosította és terjesztette társaival. A Beszélő köré csoportosuló értelmiségiek fontos szerepet játszottak a rendszerváltásban, pl. [[Kis János]], Kőszeg Ferenc, Petri György, Nagy Bálint, Haraszti Miklós, Eörsi János, [[Magyar Bálint]], [[Solt Ottilia]], Havas Gábor, Iványi Gábor (tőle származik a Beszélő elnevezés).

Navigációs menü