„Kronosz” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
10 bájt hozzáadva ,  8 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 77.234.92.192 (vita) szerkesztéséről Csigabi szerkesztésére)
'''Kronosz''' ([[görög ábécé|görög]] Κρόνος, [[latin nyelv|latinos]] ''Cronus'') Zeusz apja a [[Görög mitológia|görög mitológiában]]. Római megfelelője '''Saturnus'''. A név a görög nyelvből nem vezethető le. Önálló kultusza nem volt. Valószínűleg nyugat-[[anatólia]]i minták, [[Kumarbi]] mítoszai szolgáltak alapul a görög theomakhia – az istenek küzdelmeinek, generációs ellentéteinek elképzelése – kialakulásához.
 
===Születése===
[[Uranosz]] és [[Gaia]] gyermeke, a tizenkét [[Titánok|titán]] legfiatalabbja. Az olümposzi istenek egyik atyja. Amikor a föld világra hozta az óriás titánokat, Uranosz megrémült látványuktól, de legfőképpen megijedt gyermekei erejétől és hatalmasságától. Így az ég azt mondta Gaiának, hogy rútságuk miatt a [[Tartarosz]]ban fognak élni. A föld mélyén azonban nagyon keserves az élet, és a szerető anya, Gaia egyre nehezebben viselte, hogy a titánoknak ilyen sanyarú sorsot szánt apjuk. Egy nap megelégelte Uranosz kegyetlenségét, és elhatározta, hogy bosszút áll rajta. Gaia úgy gondolta, hogy az ég istene fájdalmat okoz neki azzal, hogy teherbe ejti, majd szinte összes gyermekét a föld mélyére száműzi. Így aztán azt remélte, hogy szeretője jobb belátásra tér, ha megfosztja férfiasságától.
 
===A hatalom megszerzése===
Tervét egyedül nem tudta végrehajtani,
így azt előadta gyermekeinek, akiket szavaira elfogott a félelem. Egyedül Kronosz jelentkezett a feladatra. Gaia létrehozott méhében egy fehér fémet és óriási, gyémánt keménységű sarlót készített belőle. Kronosz megragadta az élesre fent sarlót és várta az alkalmas pillanatot. Mikor Uranosz megjelent, hogy ismét lefeküdjön Gaiával, előugrott rejtekéből, és levágta atyja nemi szervét. Az üvöltő istenség vére a földre hullott, és ebből születtek meg az [[Erinnüszök]], a [[Gigászok]] és a [[Meliák]], az isteni eledel készítői. Kronosz a levágott szervet a dühöngő tenger habjaiba vetette, amelyből így kikelt a gyönyörűséges [[Aphrodité]]. Ezután a titánok felhozták a föld mélyéből a [[Hekatonkheirek|százkezűeket]], megfosztották Uranosz-t hatalmától és Kronoszt tették meg az ég urává. Kronosz nem hálálta meg félelmetes testvérei jótettét. Ő is rettegett százkezű öccseitől, kezüket széttéphetetlen bilincsbe verte és bezárta őket a Tartaroszba, az alvilág mélyére. A titánok nőül vették nővéreiket és számos istenmagzatot nemzettek.
 
===Az aranykor===
Miután Uranosz félrehúzódott az istenek trónjáról, Kronosz feleségül vette saját testvérét, [[Rhea|Rheát]], és együtt uralkodtak emberek és istenek felett. Uralma alatt élte aranykorát a világ. Az emberekben ekkor még nem dolgozott az irigység, kapzsiság vagy bármi erőszak. Nem ismerték a nehéz munkával elérhető megélhetést és a törvényeket sem. A teljes harmóniát azonban megbontotta Gaia jóslata, amely szerint Kronosz trónját saját gyermeke fogja megdönteni.
 
===Az Olümposz===
[[Fájl:Rubens saturn.jpg|bélyegkép|balra|200px|''Kronosz és [[Poszeidón]] [[Peter Paul Rubens|Rubens]] festménye'']]
 
A római regék szerint Kronoszt nem a Tartaroszba zárta Zeusz, hanem száműzte apját. Kronosz Itáliában telepedett le és [[Saturnus]] néven birodalmat alapított, ami Itália aranykora lett.
 
===Források===
* Apollodórosz: ''[http://mek.oszk.hu/05700/05780/05780.htm Mitológia.]'' Budapest: Európa. 1977.
{{Pecz}} [http://mek.oszk.hu/03400/03410/html/2163.html Cronus.]
Névtelen felhasználó

Navigációs menü