„Recens élőlény” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Unicornis (vitalap | szerkesztései)
Értelmezési kiterjesztés recens taxonokra
Unicornis (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
A recens faj ellentéte a [[fosszilis faj]].
A recens faj ellentéte a [[fosszilis faj]].


A fajok mellett természetesen más, a rendszertani kategóriák, [[taxon]]ok is lehetnek recensek, ha legalább egy recens fajuk ismeretes (illetve, a fajnál alacsonyabb rendszertani kategóriák esetében, ha a jelenkorban kimutatható a jelenlétük).
A fajok mellett természetesen más rendszertani kategóriák, [[taxon]]ok is lehetnek recensek, ha legalább egy recens fajuk ismeretes (illetve, a fajnál alacsonyabb rendszertani kategóriák esetében, ha a jelenkorban kimutatható a jelenlétük).


[[Kategória:Élőlények]]
[[Kategória:Élőlények]]

A lap 2007. március 5., 00:17-kori változata

Recens fajnak nevezünk minden olyan jelenkori fajt, amely a földtörténet jelenkorában (holocén), vagyis nagyjából az elmúlt tízezer évben létezett, vagy napjainkban is létezik. A jelenleg is élő fajok mellett recensnek számítanak tehát mindazon kihalt fajok is, amelyek kihalása már a holocénben történt.

A recens faj ellentéte a fosszilis faj.

A fajok mellett természetesen más rendszertani kategóriák, taxonok is lehetnek recensek, ha legalább egy recens fajuk ismeretes (illetve, a fajnál alacsonyabb rendszertani kategóriák esetében, ha a jelenkorban kimutatható a jelenlétük).