„Lánctalp” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
1 link korr. + kis jav.
a (1 link korr. + kis jav.)
Gépek és [[jármű]]vek járószerkezetének több feladata is van, úgymint a teljes súly hordozása, a mozgatáshoz, a [[fék]]ezéshez és kormányzáshoz szükséges [[erő]]k átadása a talajnak vagy útnak, az út egyenetlenségeinek követése, stb.
 
A legtöbb esetben erre a [[Kerék|kerekes]] [[futómű]] megfelel, extrém követelmények kielégítésére azonban más megoldást kellett találni, ezek egyike a '''lánctalp'''.
 
Nagyon nagy súlyú gépeknél a kerék mélyen a talajba nyomódhat, vagy megsértheti az útfelületet. Ez különösen könnyen megtörténhet laza, vagy mocsaras talajon és hóban. A kerék méreteinek növelésével ez csak egy korlátig ellensúlyozható, sem a futófelület szélessége, sem az átmérő nem növelhető a végtelenségig, ez isami egyéb problémákat is vetne felfelvetne: növelné a sérülékenységet és az árat, valamint akadályozná a használatot is, stb.
 
Ugyanez a helyzet a vontatóknál is, ahol nagy vonóerőt kell átvinni a talajra, ami nagy kapaszkodó felületet igényel, mert kapaszkodó körmöket nem mindig lehet használni mint a [[HSCS izzófejes traktor|Hofherr]] [[Mezőgazdasági vontató|traktoron]].
 
A lánctalp tekinthető - persze pusztán elméleti szempontból - a kerekes futóműre szerelt végtelenített, szilárd útfelületnek. A szerkezeten belül a futási viszonyok megközelíthetik az ideálisat, a külső felület pedig megteremti a kapcsolatot a valódi talajjal.
 
== Részei ==

Navigációs menü