„Szojuz T–2” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Lajos52 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
Lajos52 (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
15. sor: 15. sor:
|periódus Föld körül = 88,7 perc
|periódus Föld körül = 88,7 perc
}}
}}
'''Szojuz T–2''' ([[orosz nyelv|oroszul]]: Союз T–2) [[Szovjetunió|szovjet]] háromszemélyes ('''T''' = Transzportnij; [[magyar nyelv|magyarul]]: szállító) szabványos rendszerben (teljes modernizációval) épített, napelemtáblákkal kiegészített [[Szojuz űrhajó]] (7K-ST). Az űrhajóban űrruhában is elférnek a program résztvevői. A Szojuz T–2 volt a ''Szojuz T'' sorozat első emberes küldetése, és a 10. repülés a [[Szaljut–6]] űrállomásra.
'''Szojuz T–2''' ([[orosz nyelv|oroszul]]: Союз T–2) [[Szovjetunió|szovjet]] háromszemélyes ('''T''' = Transzportnij; [[magyar nyelv|magyarul]]: szállító) szabványos rendszerben (teljes modernizációval) épített, napelemtáblákkal kiegészített [[Szojuz űrhajó]] (7K-ST). Az űrhajóban űrruhában is elférnek a program résztvevői. A Szojuz T–2 volt a sorozat első emberes küldetése, és a 10. repülés a [[Szaljut–6]] űrállomásra.


==Küldetés==
==Küldetés==

A lap 2013. március 16., 19:26-kori változata

Szojuz T-2
Repülésadatok
OrszágSzovjetunió
ŰrügynökségSzovjet űrprogram
HívójelJupiter
HordozórakétaSzojuz–U
A repülés paraméterei
Start1980. június 5.
14:19:30 UTC
StarthelyBajkonur, LC1
Keringések száma62
Leszállás
ideje1980. június 9.
12:39:00 UTC
Időtartam3 nap 22 óra 19 perc 30 mp
Űrhajó tömege6850 kg
Pálya
Pályamagasság
Föld körül202 / 249 km
Pályahajlás
Föld körül51,6°
Periódus
Föld körül88,7 perc

Szojuz T–2 (oroszul: Союз T–2) szovjet háromszemélyes (T = Transzportnij; magyarul: szállító) szabványos rendszerben (teljes modernizációval) épített, napelemtáblákkal kiegészített Szojuz űrhajó (7K-ST). Az űrhajóban űrruhában is elférnek a program résztvevői. A Szojuz T–2 volt a sorozat első emberes küldetése, és a 10. repülés a Szaljut–6 űrállomásra.

Küldetés

A Szojuz T űrhajók kifejlesztésével az Interkozmosz (oroszul: Интеркосмос [Intyerkoszmosz]), a Szovjetunió és kelet-európai országok közös űrkutatási programját biztosító embert szállító eszköz a Szaljut űrállomásokra. Az űrrepülés célja, berepülni az átalakított Szojuz űrhajót, gyakorolni az űrállomáshoz történő csatlakozás technikáját. Új navigációs rendszer került beépítésre, teljes felszerelésben három űrhajóst szállíthat, a beépített Argon számítógép automatikus segítséget nyújtott a csatlakozáshoz, visszatéréshez. Az automatikus megközelítést követően, Makarov 180méter távolságból kézi vezérléssel hajtotta végre a csatlakozást. Az előírt programnak megfelelően teljesítették szolgálatukat.

Személyzet

(zárójelben a küldetések száma a Szojuz T–2-vel együtt)

Tartalék személyzet