„Agyhártyagyulladás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
talán így szebb
a (hiv jav)
(talán így szebb)
Az '''agyhártyagyulladás''' ('''meningitis''') az [[agyhártyák]]nak vagy agyburkoknak, azaz a [[központi idegrendszer]]t körülvevő hártyáknak a [[gyulladás]]os megbetegedése, ami súlyos, életveszélyes állapot, és [[Mentőszolgálat|sürgősségi orvosi beavatkozást]] igényel. Gyógyulás után is nagyon gyakran maradandó idegrendszeri károsodásokhoz vezethet az agyhártyák összenövése, hegesedése miatt.
 
A megbetegedés kiváltó okát tekintve két fő csoportba osztható: ezek az élő kórokozókkal történt [[fertőzés]] okozta és az egyéb kórokok által kiváltott (nem fertőzéses) gyulladások. A kettő közöttközül a mikroorganizmusok által okozott fertőzés a gyakoribb kórokkórokozó. Vírusok, baktériumok, gombák, de a [[Élősködő|paraziták]] is okozhatnak gyulladást. A nem fertőzés okozta agyhártyagyulladás eredete lehet [[rák (betegség)|rákbetegség]], a [[koponya]] fizikai sérülései, sugárzások, bizonyos vegyi anyagok, [[gyógyszer]]ek vagy [[Pszichoaktív szer|kábítószerek]].
 
A fertőzéses agyhártyagyulladás okozója lehet többféle vírus. A gombák és paraziták által okozta betegség viszonylag ritka.

Navigációs menü