„Nemzetközi Olimpiai Bizottság” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 84.0.97.94 (vita) szerkesztéséről Addbot szerkesztésére
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
A '''Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB)''' {{ny-en|International Olympic Committee '''(IOC)'''}} egy nemzetközi szervezet, amelynek székhelye a [[svájc]]i [[Lausanne]]-ban található. A szervezetet [[1894]]. [[június 23.|június 23-án]] [[Párizs]]ban alapította meg [[Pierre de Coubertin]] báró és [[Demetriosz Vikelasz]], hogy újjáélesszék az [[Olümpiai játékok|ókori görögországi olimpiai játékokat]], amelyekre [[i. e. 776]] és [[396|i. sz. 396]] között került sor. Jelenleg 205 [[nemzeti olimpiai bizottság]] tagja a szervezetnek, Magyarországot a [[Magyar Olimpiai Bizottság]] képviseli.
A '''Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB)''' {{ny-fr|Comité international olympique '''(CIO)'''}} {{ny-en|International Olympic Committee '''(IOC)'''}} egy nemzetközi szervezet, amelynek székhelye a [[svájc]]i [[Lausanne]]-ban található. A szervezetet [[1894]]. [[június 23.|június 23-án]] [[Párizs]]ban alapította meg [[Pierre de Coubertin]] báró és [[Demetriosz Vikelasz]], hogy újjáélesszék az [[Olümpiai játékok|ókori görögországi olimpiai játékokat]], amelyekre [[i. e. 776]] és [[396|i. sz. 396]] között került sor. Jelenleg 205 [[nemzeti olimpiai bizottság]] tagja a szervezetnek, Magyarországot a [[Magyar Olimpiai Bizottság]] képviseli.


A NOB szervezi az [[olimpiai játékok]]at: a [[nyári olimpiai játékok]] az [[olimpiád]] első évében kerülnek megrendezésre, míg a [[téli olimpiai játékok]] ([[1994. évi téli olimpiai játékok|1994]]-től) annak harmadik évében. A modern idők első olimpiai játékait [[1896. évi nyári olimpiai játékok|1896]]-ban rendezték [[Athén]]ban, [[Görögország]]ban. Az első modern kori téli olimpiai játékokat a [[franciaország]]i [[Chamonix]]-ban rendezték meg [[1924. évi téli olimpiai játékok|1924]]-ben.
A NOB szervezi az [[olimpiai játékok]]at: a [[nyári olimpiai játékok]] az [[olimpiád]] első évében kerülnek megrendezésre, míg a [[téli olimpiai játékok]] ([[1994. évi téli olimpiai játékok|1994]]-től) annak harmadik évében. A modern idők első olimpiai játékait [[1896. évi nyári olimpiai játékok|1896]]-ban rendezték [[Athén]]ban, [[Görögország]]ban. Az első modern kori téli olimpiai játékokat a [[franciaország]]i [[Chamonix]]-ban rendezték meg [[1924. évi téli olimpiai játékok|1924]]-ben.

A lap 2013. március 13., 23:52-kori változata

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) franciául: Comité international olympique (CIO) angolul: International Olympic Committee (IOC) egy nemzetközi szervezet, amelynek székhelye a svájci Lausanne-ban található. A szervezetet 1894. június 23-án Párizsban alapította meg Pierre de Coubertin báró és Demetriosz Vikelasz, hogy újjáélesszék az ókori görögországi olimpiai játékokat, amelyekre i. e. 776 és i. sz. 396 között került sor. Jelenleg 205 nemzeti olimpiai bizottság tagja a szervezetnek, Magyarországot a Magyar Olimpiai Bizottság képviseli.

A NOB szervezi az olimpiai játékokat: a nyári olimpiai játékok az olimpiád első évében kerülnek megrendezésre, míg a téli olimpiai játékok (1994-től) annak harmadik évében. A modern idők első olimpiai játékait 1896-ban rendezték Athénban, Görögországban. Az első modern kori téli olimpiai játékokat a franciaországi Chamonix-ban rendezték meg 1924-ben.

Az olimpiai mozgalom egy életfilozófia, kiemelve és egyesítve a test, az akarat és az ész erejét, ezek harmonikus egységét képezve. A sportot a kultúrával és a képzéssel ötvözve, az olimpizmus az örömre és az erőfeszítésre alapuló életmódot kíván létrehozni, a jó példa és az egyetemes erkölcsi alapelvek fontosságát hangsúlyozva.

Tagság

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak 205 tagja van:

Elnökök

A NOB Kongresszusa (amely a NOB-tagokból áll) saját soraiból, titkos szavazással választja meg a szervezet elnökét nyolc éves időtartamra, amely egyszer négy évvel meghosszabbítható. A következő elnökválasztásra tehát 2013-ban kerül sor.

Az elnök képviseli a NOB-ot, és annak minden tevékenységét ő vezeti.

Alapítása

Pierre de Coubertin báró – 1500 év kihagyás után – 1894. június 23-án újból életre hívta az olimpiai játékokat. Coubertin a nemzetközi kapcsolatok és a béke előmozdulását és javulását remélte az olimpiai eszme újjáélesztésétől.

Nemzetközi kongresszust rendezett a Francia Atlétikai Társaságok Uniója 1894. június 16-án Párizsban, az előadó de Coubertin kétezer lelkes hallgató előtt ismertette elképzelését az olimpiai versenyek felújításáról és nemzetközivé tételéről.

A kongresszust tett követte, június 23-án megalakult a NOB, az alapító tagok:

Nem volt jelen, de beválasztották a vezetőségbe dr. Kemény Ferenc magyar al-reáliskolai igazgatót és a német dr. Willibald Gebhardt-ot.

Magyar tagok

Jegyzetek

Források

  1. Simson & Jennings. The Lord of The Rings. Power, Money and Drugs in the Modern Olympics.. Shuster & Shuster. ISBN 0-671-71122-9 
  2. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagjai

További információk

Kapcsolódó szócikkek