„A dolgok állása (film, 2009)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DanjanBot (vitalap | szerkesztései)
a →‎Források: DEFAULTSORT AWB (8350)
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 17 interwiki link áthelyezve a Wikidata d:q733570 adatába
121. sor: 121. sor:


{{portál|Filmművészet}}
{{portál|Filmművészet}}

[[be-x-old:Вялікая гульня (фільм)]]
[[ca:State of Play]]
[[cy:State of Play (ffilm)]]
[[de:State of Play – Stand der Dinge]]
[[en:State of Play (film)]]
[[es:State of Play]]
[[fa:وضعیت بازی (فیلم)]]
[[fi:State of Play]]
[[fr:Jeux de pouvoir (film)]]
[[it:State of Play]]
[[ja:消されたヘッドライン]]
[[ko:스테이트 오브 플레이 (영화)]]
[[nl:State of Play]]
[[no:State of Play (film)]]
[[pt:Intrigas de Estado]]
[[ru:Большая игра (фильм, 2009)]]
[[sv:State of Play (film)]]

A lap 2013. március 13., 09:35-kori változata

A dolgok állása
(State of Play)
2009-es brit–francia–amerikai–német–japán film
RendezőKevin Macdonald
ProducerAndrew Hauptman
Tim Bevan
Eric Fellner
Vezető producerPaul Abbott
AlapműState of Play
Műfaj
ForgatókönyvíróMatthew Michael Carnaham
Tony Gilroy
Peter Morgan
Billy Ray
Paul Abbott (sorozat)
FőszerepbenRussell Crowe
Ben Affleck
Rachel McAdams
Helen Mirren
Robin Wright Penn
Jason Bateman
Jeff Daniels
Viola Davis
ZeneAlex Heffes
OperatőrRodrigo Prieto
VágóJustine Wright
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Egyesült Királyság
Franciaország
Nyelvangol
Forgatási helyszínLong Beach
Játékidő128 perc
Költségvetés60 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
Magyarország UIP-Duna Film
BemutatóUSA 2009. április 17.
Magyarország 2009. május 28.
Korhatár16 III. kategória (F/9044/J)
Bevétel91 445 389 millió dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A dolgok állása (State of Play) egy 2009-es amerikai-brit-francia politikai thriller film. Valójában a néhány évvel korábban nagy sikerrel sugárzott BBC-sorozat újragondolásából született 2003-ból. A hatórás sorozatot felváltotta egy terjedelmes kétórás film, amelynek a helyszíne is megváltozott Washington, DC-re. A filmet Kevin Macdonald rendezte, és Matthew Michael Carnaham, Tony Gilroy, Peter Morgan, Billy Ray, és Paul Abbott írta. Az Egyesült Államokban 2009. április 17-én, Magyarországon 2009. május 28-án volt a film premiere.

A történet középpontjában egy Pennsylvania-i képviselő Stephen Collins, a Washington Globe című újság szerkesztője Cal McAffrey, és Della Frye egy népszerű blogger szerkesztője, aki kezdő politikai riporterré válik.

Cselekmény

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet éjszaka kezdődik, amikor egy tolvaj menekül egy diplomata táskával Georgetownon keresztül. A tolvajt egy sikátorban egy férfi brutálisan meggyilkolja, majd egy arra járó kerékpáros pizzafutárt is, aki szemtanúja volt a gyilkosságnak. De a futár nem halt meg, csak kómába került. A következő napon pedig egy fiatal 25 éves nőt, Sonia Bakert (Maria Thayer) halálra gázol a metró, és minden jel arra utal, hogy öngyilkos lett. Stephen Collins (Ben Affleck) a pennsylvania-i képviselő a tragikus hírek hatására a sajtótájékoztatón nem tud megbirkózni az érzéseivel. A non verbális jelekből az emberek arra a következtetésre jutnak, hogy volt közöttük valami. Erre nagyon könnyen rájön Collins régi barátja Cal McAffrey (Russell Crowe) is, aki megpróbál segíteni, de egyben fontos információk birtokába jutni.

A továbbiakban megérkezik Della Frye (Rachel McAdams) a népszerű blogger-szerkesztő, akinek ez a politikai sztori elindíthatná az újságírói karrierjét. Della azonban nem magától, hanem a főszerkesztő Cameron Lynne (Helen Mirren) megbízásából érkezett, hiszen feltörekvő, ambiciózus, és mindenekelőtt olcsó munkaerő. Ráadásul Cal segítségére lehet, akitől sokat tanulhat, hiszen tapasztalt. A cél, hogy közösen kutassák fel Sonia Baker különös halálának okait, és körülményeit. Úgy vélik, hogy talán tud valamilyen használható információval szolgálni az a futár, aki a kómából épp kezd magához térni, de a gyilkos végez vele, mielőtt Della kikérdezhette volna. A nyomozások során nyilvánvalóvá válik, hogy egy PointCorp nevű cég összefüggésben állhat Sonia halálával, csakhogy a feltételezéseket bizonyítani is kell.

A segítségükre egy "PR" manager Dominic Foy (Jason Bateman) lesz, azért, hogy nehogy összefüggésbe hozzák a PointCorp-pal. Neki csupán annyi volt a feladata, hogy maradásra bírja Soniát, akit 2007. áprilisában alkalmaztak, mint kutató asszisztenst. Valójában a lány feladata sokkal több volt ennél, mert kémkednie kellett a PointCorp-nak, Collins munkájáról. A dolgok állása ott nehezedett, amikor Sonia és Stephen egymásba szeretett, és éppen ezért nem akart tovább kettős ügynök lenni, mivel gyereket várt a képviselőtől. Collins jól tudja, hogy a testületben több korrupt képviselő is megtalálható, köztük George Fergus (Jeff Daniels) is, akinek a megbízásából játszott kémet Sonia a PointCorp-nak. A cég legfőbb feladatának tekinti a belpolitika privatizációját bármi áron, hiszen ez nekik 40 milliárd dollárt jelentene, viszont ebben egyes egyedül Collins akadályozza meg őket.

A helyzetet tovább nehezíti az a csendes gyilkos Robert Bingham (Michael Berresse), akiről kiderül, hogy mikor Collins katona volt, egy ízben megmentette az életét 1991. február 5-én Kuwaitban. Így most lekötelezve érzi magát, ezért végzi a tisztogatást Collins körül. Calt is megpróbálja kétszer megölni. Miután Collins vallomást tesz a Washington Globe-nál, Cal számára gyanússá válik, hogy Stephen felesége Anne Collins (Robin Wright Penn) (akivel Calnek viszonya van), honnan tudta Sonia 26 ezer dolláros jövedelmét a PointCorptól. Cal és Della megoldja az ügyet, és Stephen is börtönbe kerül, hiszen az egykori bajtársát ő küldte Sonia után, hogy figyelje, de arról nem tudott, hogy meg fogja ölni.

A film végén Cal megírja a cikket, és Dellára bízza, hogy küldje el az e-mailt. A tények pedig a másnapi újságban fognak megjelenni.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők és magyar hangok

Színész Szerepbeli név Magyar hang
Russell Crowe Cal McAffrey Vass Gábor
Ben Affleck Stephen Collins Széles Tamás
Rachel McAdams Della Frye Major Melinda
Helen Mirren Cameron Lynne Földi Teri
Robin Wright Penn Anne Collins Spilák Klára
Jason Bateman Dominic Foy Csankó Zoltán
Michael Berresse Robert Bingham Seder Gábor
Jeff Daniels George Fergus Rosta Sándor
Maria Thayer Sonia Baker Molnár Ilona

Forgatás

A forgatásra 2008. január 11. és 2008. április 6. között került sor. Az eredeti tervek szerint 2007. novemberében kezdődtek volna el a fotózások, de Brad Pitt váratlan távozása miatt elhalasztották. Pitt ugyanis felháborodott azon, hogy a producerek megváltoztatták a forgatókönyvet, ezért nézeteltérés alakult ki közöttük, mert nem ahhoz tartották magukat a producerek, amiben megállapodtak. Eric Fellner próbálta maradásra bírni, de Brad Pitt beperelte őket, ami így is 20 000 000 dollárt jelentett neki. Végül a forgatás 2008. március 6-án tovább folytatódott, ahol az első nyolc hetet Los Angelesben kezdték el, de utána áttértek a fővárosba Washingtonba. Itt egy fiktív újság a Washington Globe-nak a szerkesztőinek a munkáját kísérheti nyomon a néző. Az újság valószínűleg a Washington Postnak a képzeletbeli változata. Washington különböző utcáin zajlott a forgatás beleértve a Georgetownt, amin keresztül menekül a tolvaj a sötétben, a Washington metrót, ahol Maria Thayer meghal, vagy éppen a Department of Housing and Urban Development kórház jeleneteit.

Zene

A film megzenésítéséért, és a zenei effektusokért Alex Heffes volt a felelős, aki a következő filmekből merítette a zenei hatásokat:

Kritika

178 értékelés alapján egy átlagos thrillernek állították be A dolgok állása című filmet, amely a tízes skálán hét pontot szerzett. Philip Kemp a Total Film brit magazin egyik munkatársa szerint kanyargós, de egyben jelentős thriller. Megítélése alapján nem olyan különleges a film, mint az eredetije, de a változtatások végrehajtása többnyire fokozza, nem pedig árt a történetnek. A Chicago Sun-Times egyik emberének véleménye szerint egy okos zseniális thriller született, amely fenntart egy bizonyos fokú hitelességet.

Források