„Neoténia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
AvocatoBot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.1) (Bot: következő hozzáadása: simple:Neoteny
Addbot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: 23 interwiki link migrálva a Wikidata d:q603178 adatába
28. sor: 28. sor:
[[Kategória:Evolúció]]
[[Kategória:Evolúció]]
[[Kategória:Evolúciós pszichológia]]
[[Kategória:Evolúciós pszichológia]]

[[en:Neoteny]]
[[ca:Neotènia]]
[[cs:Neotenie]]
[[de:Neotenie]]
[[es:Neotenia]]
[[eu:Neotenia]]
[[fr:Néoténie]]
[[he:נאוטניה]]
[[hr:Neotenija]]
[[it:Neotenia]]
[[ja:ネオテニー]]
[[ka:ნეოტენია]]
[[kk:Неотения]]
[[nl:Neotenie]]
[[no:Neoteni]]
[[pl:Neotenia]]
[[pt:Neotenia]]
[[ru:Неотения]]
[[simple:Neoteny]]
[[stq:Neotenie]]
[[sv:Neoteni]]
[[uk:Неотенія]]
[[zh:幼态延续]]

A lap 2013. március 9., 03:21-kori változata

A mexikói axolotl kifejlett korában is külső kopoltyúkkal lélegzik, noha ez a légzőszerv a kétéltűekben rendszerint csak a lárvákra jellemző.

A fejlődésbiológia szempontjából neotén állapotnak nevezzük, ha egy adott faj felnőtt példánya a faj fiatalabb egyedeinek egyes jellegzetességeit megtartja (lásd pedomorfózis). A jelenség során az egyed fiziológiai fejlődése lelassul, vagy szünetel, ez okozza a juvenilis karakterisztika fennmaradását kifejlett példányokban.

A törzsfejlődés szempontjából neotén jegyeknek nevezzük azon jellegzetességeket, melyek az ősibb fajok fiatal egyedeiben hasonlóak a vizsgált faj felnőtt egyedeinél megfigyeltekhez. Az ember például számos neotén jeggyel rendelkezik a csimpánzzal összehasonlítva.

Neoténia az evolúcióban

A neoténia szerepet játszik az evolúció folyamatában, melynek következtében a fajok jelentős fizikai változásokon mehetnek keresztül. Ilyen esetekben az adott faj neotén formája válik a kifejlett egyedek alakjává.

A Berrill-hipotézis szerint a gerincesek létrejöttében fontos szerepet játszott a neoténia. Az elképzelés azon alapul, hogy bizonyos zsákállat-fajok lárvaalakja erősen emlékeztet a fejgerinchúrosok altörzsébe tartozó állatokra: többek között primitív gerinchúrjuk is van, amelyet felnőttkorukra elvesztenek. Az elmélet szerint a fejgerinchúrosok a zsákállatok neotén formái, és egyben a gerincesek ősei.

Neoténia az emberek esetében

A neoténia számos aspektusból vizsgálható a főemlősök, az emberi faj, a nemek és az egyes egyedek vonatkozásában. Számos kutató állítja, hogy a felnőtt emberek más emberszabásúak fiatal egyedeihez hasonló jegyekkel rendelkeznek, melyet azok felnőtt példányai elveszítenek egyedfejlődésük során. Stephen Jay Gould szerint az emberi faj a csimpánzok neoténiás faja. Elméletében azzal érvel, hogy a fiatal csimpánzok csontszerkezete majdnem megegyezik az emberével, s hogy az emberek életük végéig megőrzik a a kölyök csimpánzokhoz hasonló tanulási képességeiket, melyeket a felnőtt majmok az érés során elveszítenek.

Neoténia az állatvilágban

Az axolotl (Ambystoma mexicanum) nevű kétéltű ivarérett korára is megőrzi lárvakori kopoltyúit. Ha viszont a tó, amelyben az axolotl él, kiszárad, az állat elveszti kopoltyúit, és átáll a tüdővel való légzésre.

Lásd még