„Szociális gazdaság” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A felsorolásban pontatlan volt a non-profit megjelölés. Az alább található bővebb kifejtés is a vállalkozási elnevezést kívánja
a (kapcsolódó témakörök bejelölése (linkek))
(A felsorolásban pontatlan volt a non-profit megjelölés. Az alább található bővebb kifejtés is a vállalkozási elnevezést kívánja)
# az üzleti magánszektor, amely a magántulajdonra épül és [[profit|profitorientált]];
# a közszféra, amely az állami tulajdonon alapszik és a köz- illetve [[közjószág|közérdekű szolgáltatásokat]] nyújt;
# a szociális gazdaság, amely a [[közösség|közösségi]], az önkéntes és a non-profitvállalkozási tevékenységek széles skáláját foglalja magába;
 
Némely esetben egy negyedik szektorra, az „informális szektorra” is hivatkoznak, amelyben informális cserék valósulnak meg családokon belül illetve barátok között.
 
# A ''közösségi szektor'' a helyi vagy nagyobb közösségi szinten működő szervezeteket foglalja magában, általában kicsik, alultőkésítettek és működésük sokkal inkább az önkéntességtől függ, mint a fizetéstől, erőfeszítéstől. Példaként a családi gondozókat, kisközösségi szövetségeket, civil [[egyesület|egyesületeket]], kis támogató csoportokat stb. említhetjük.
# Az ''önkéntes szervezetek'' meghatározása az Egyesült Királyságban az önkéntes szektorba azokat a szervezeteket sorolja amelyek formálisak (van alapokmányuk); föggetlenekfüggetlenek a kormányzattól és ön-kormányzók; non-profit módon, jelentős fokú önkéntes részvétellel működnek. Ide sorolhatók a lakóközösségek, a karitatív szervezetek, a nagy szövetségek, a nemzeti mozgalmi [[társadalmi szervezet|szervezetek]], stb.
# A ''vállalkozási szektorba'', az [[Egyesült Királyság]] kormányának definíciója szerint, elsődlegesen szociális célú üzleti vállalkozások tartoznak, amelyek többletüket elsősorban erre a célra használják fel az üzletben vagy a közösségben, mintsem hogy a tagjaik vagy tulajdonosaik profitjának maximalizálása vezérelné őket. Példák erre a termelő [[Szövetkezet|szövetkezetek]], lakásépító szövetkezetek, fejlesztési alapok, hitelegyesülések.
 
Névtelen felhasználó

Navigációs menü