„Veliki Preszlav” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Összetett égtájak kötőjelmentesítése és kisbetűsítése kézi ellenőrzéssel. A délkelet, északnyugat stb. egy szóba írandó!
a (címer hozzáadása)
a (Összetett égtájak kötőjelmentesítése és kisbetűsítése kézi ellenőrzéssel. A délkelet, északnyugat stb. egy szóba írandó!)
|weboldal =
}}
'''Veliki Preszlav''' ([[bolgár nyelv|bolgárul]]: Велики Преслав) város északÉszakkelet-kelet Bulgáriában, [[Sumen]] tartományban. [[2005]] szeptemberi adatok szerint, valamivel több mint 10 ezer lakosa van.
 
[[I. Simeon bolgár cár]] ([[893]]-[[927]]) alatt lett az [[Bulgária történelme#Első Bolgár Állam (632-1018)|1. bolgár állam]] fővárosa, egészen [[972]]-ig, amikor is a bizánci seregek elfoglalták. Eredetileg egy ókori település helyén lévő szláv helység volt. Simeon uralkodása alatt keresztény erődített nagyvárossá nőtte ki magát kora keresztény bazilikával ([[5. század]]), palota-komplexummal, iskolával ([[893]]-ban másodikként alapították, az elsőt [[Pliszka|Pliszkában]] [[886]]-ban), vízvezetékhálózattal, kereskedelmi és kézműves központtal.
168 346

szerkesztés

Navigációs menü