„Tennó” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
MerlIwBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: zh-min-nan:Thian-hông
aNincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
{{magyaros|japán}}
{{magyaros|japán}}


'''Tennó''' (天皇, ’az ég ura’) a japán császár kínai mintát tükröző címe. Az [[ókimi]] (nagykirály) elnevezést váltotta fel a [[7. század]]ban. A tennó politikai hatalma a [[Heian-kor]]ban ([[794]]–[[1185]]) fokozatosan megszűnt (sógunátus), a következő évszázadokban a [[sintoizmus]] főpapjaként, az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Jogaiba a [[Meidzsi-restauráció]] ([[1867]]) helyezte vissza. [[Hirohito]] császár [[1946]] januárjában nyilvánosan lemondott a tennók isteni méltóságáról. A modern alkotmány ([[1947]]. [[május 3.]]) szerint a tennó a japán állam és a nemzet egységének szimbóluma, feladata azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása stb.) korlátozódnak.
'''Tennó''' (天皇, ’az ég ura’) a japán császár [[kínai császár|kínai mintát]] tükröző címe. Az [[ókimi]] (nagykirály) elnevezést váltotta fel a [[7. század]]ban. A tennó politikai hatalma a [[Heian-kor]]ban ([[794]]–[[1185]]) fokozatosan megszűnt (sógunátus), a következő évszázadokban a [[sintoizmus]] főpapjaként, az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Jogaiba a [[Meidzsi-restauráció]] ([[1867]]) helyezte vissza. [[Hirohito]] császár [[1946]] januárjában nyilvánosan lemondott a tennók isteni méltóságáról. A modern alkotmány ([[1947]]. [[május 3.]]) szerint a tennó a japán állam és a nemzet egységének szimbóluma, feladatai azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása stb.) korlátozódnak.


Nyugati írásokban régebben használták a ''mikado'' (御門 vagy 帝, ’tiszteletreméltó kapu’) megnevezést is, de ez mára elavultnak számít.
Nyugati írásokban régebben használták a ''mikado'' (御門 vagy 帝, ’tiszteletreméltó kapu’) megnevezést is, de ez mára elavultnak számít.

A lap 2013. február 25., 10:09-kori változata

Tennó (天皇, ’az ég ura’) a japán császár kínai mintát tükröző címe. Az ókimi (nagykirály) elnevezést váltotta fel a 7. században. A tennó politikai hatalma a Heian-korban (7941185) fokozatosan megszűnt (sógunátus), a következő évszázadokban a sintoizmus főpapjaként, az isteni hatalom letéteményeseként uralkodott. Jogaiba a Meidzsi-restauráció (1867) helyezte vissza. Hirohito császár 1946 januárjában nyilvánosan lemondott a tennók isteni méltóságáról. A modern alkotmány (1947. május 3.) szerint a tennó a japán állam és a nemzet egységének szimbóluma, feladatai azóta ismét a formális államügyekre (kinevezések, a parlament összehívása stb.) korlátozódnak.

Nyugati írásokban régebben használták a mikado (御門 vagy 帝, ’tiszteletreméltó kapu’) megnevezést is, de ez mára elavultnak számít.

Lásd még