„Tower Bridge” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nincs méretváltozás ,  8 évvel ezelőtt
Visszavontam az utolsó  változtatást (212.92.19.145), visszaállítva MerlIwBot szerkesztésére: vandalizmus
(Visszavontam az utolsó  változtatást (212.92.19.145), visszaállítva MerlIwBot szerkesztésére: vandalizmus)
A '''Tower Bridge''' (vagy ''Tower híd'') [[közúti híd]] a [[Temze]] felett, [[London]] északi és déli felét köti össze. [[Neogótika|Neogótikus]] tornyai és a köztük található felnyitható hídszakasz tette különlegessé, napjainkra London szimbólumává vált.
 
== TörténetaTörténete ==
[[Kép:London Bridge with Olympic rings 2012.JPG|left|bélyegkép|250px|Az [[2012. évi nyári olimpiai játékok|olimpiai]] lázban égő Londonban már a Tower híd is ötkarikás lett]]
A 19. század végén szükségessé vált Londonban egy újabb közlekedési kapcsolat létesítése a Temze felett, mely a megépült hidaknál keletebbre, a tengerhez közelebb helyezkedik el. London számára a tengeri kapcsolat azonban a városon belülinél is fontosabb volt, így a parlament előírta, hogy a hídnak biztosítania kell a legnagyobb tengeri hajók áthaladásának lehetőségét is. Ez az előírás vezetett a felnyitható középső nyíláshoz, ahol a középső nyílást egy kétszárnyú billenőhíd alkotja. Nevét a közelben található [[londoni Tower]]ről kapta, megjelenését is hozzá kellett igazítani, így jöttek létre a ma is látható stílusú tornyok. Építését 1886-ban kezdték el és [[1894]]-ben fejezték be. [[1894]]-ben döntöttek [[Páris]]ban az ókori [[olimpiai játékok]] felújításáról és az újkori olimpiák történetében [[London]] az egyetlen város, amely [[1908]] és [[1948]] után [[2012]]-ben harmadszor is otthont adhat a világ legrangosabb sporteseményének, s ennek során már a Tower hídra is felkerült az öt földrész egységét jelképező ötkarikás szimbólum.

Navigációs menü