„Wargok” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
489 bájt hozzáadva ,  9 évvel ezelőtt
a (Bottal végzett egyértelműsítés: Peter Jackson –> Peter Jackson (rendező))
*[[Szarumán]] és [[Szauron]] orkjai közül többen lovagolnak wargok hátán.
 
==Megjelenésük a filmváltozatbanfilmvekbenn==
 
[[Peter Jackson (rendező)|Peter Jackson]] filmjeiben a wargok, bár nevezik őket "farkas"-nak <ref>Ez a – képletesnek vagy a középföldi társalgási nyelv pongyolaságának is tekinthető – kifejezésmód a könyvben is előfordul.</ref>, nem igazán emlékeztetnek igazi farkasokra. Lovaknál nagyobb termetű, [[hiéna|hiénákra]] emlékeztető fenevadakként jelennek meg, amelyek korántsem olyan intelligensek, mint a könyvben.
=== A Gyűrűk Ura ===
 
[[Peter Jackson (rendező)|Peter Jackson]] filmjeiben a wargok, bár nevezik őket "farkas"„farkas”-nak <ref>Ez a – képletesnek vagy a középföldi társalgási nyelv pongyolaságának is tekinthető – kifejezésmód a könyvben is előfordul.</ref>, nem igazán emlékeztetnek igazi farkasokra. Lovaknál nagyobb termetű, [[hiéna|hiénákra]] emlékeztető fenevadakként jelennek meg, amelyek korántsem olyan intelligensek, mint a könyvben.
 
A három film közül először [[A Gyűrűk Ura: A két torony (film)|A két torony]] című részben találkozunk velük, ahol Szarumán farkaslovasai megütköznek [[Rohan]] lovasságával. Ez a csata a könyvben nem szerepel (bár a könyv említi, hogy a rohani háborúban vettek részt farkaslovasok, de inkább portyázó-fosztogató szerepben, mint a kürtvári és hasonló csatákban).
 
[[A Gyűrűk Ura: A király visszatér (film)|A király visszatér]] című, befejező részben a wargok megjelennek, de jóval kisebb szerephez jutnak: [[Gothmog]], a [[mordor]]i ork-kapitány lovagol warg-háton, emellett [[Minas Tirith]] ostrománál látunk egy wargot, amint egy embert marcangol szét.
 
=== A hobbit ===
 
[[A hobbit – Váratlan utazás]]ban a wargok már jobban hasonlítanak a farkasokra. Hosszúkás testük van, méretük nagyobb, mint A Gyűrűk Urában. Az orkok „háziállatai”, nincs meg a velük való egyenérték, illetve a nyelv, ami [[A hobbit]] könyvben előfordul. Nem tekintik őket farkasoknak. (Amikor Bilbó megkérdezi, hogy a vonyítás farkasoké-e, azt a választ kapja a törpöktől, hogy „Itt nincsenek farkasok.”)
 
==Más művekben==
1 022

szerkesztés

Navigációs menü