„Isaac Massa” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Isaac Massa)
 
Massa második orosz útjára IV. Vaszilij orosz cár halála után [[I. Mihály orosz cár]] uralkodása idején került sor, ekkor nagyobb nyugalom volt Oroszországon belül, de ekkor meg a hódító háborúk okoztak gondot, [[Lengyelország]]ot, [[Svédország]]ot akarta bekebelezni a cár. Az oroszok stratégiai cikkek ([[ólom]], [[Lőpor|puskapor]]) iránt érdeklődtek. A holland kereskedőket pedig igen érdekelni kezdték az Arhangelszk körül található [[drágakő|drágakövek.]]
 
Massa harmadik utazása alkalmából tolmács volt az orosz-svéd béketárgyalásokon, végül Stolbovóban megszületett a békeszerződés Svédország és Oroszország közt 1617. február 27-én. Ez a békeszerződés megteremtette az alapját Svédország aranykorának, ekkor ez az ország lett az európai szuperhatalom.
 
Massa negyedik utazását 1618-ban az angol pézsmakerekedők[[pézsma]]kerekedők társaságának megbízásából tette, hogy helyreállítsa a jó kapcsolatot Oroszországgal a prémkereskedelem terén. Közben nagy balesetek történtek, Arhangelszk teljesen leégett, a nyugat-európai kereskedőknek itt sok árújuk semmisült meg, s mindehhez az Európába tartó árukkal megrakott hajó [[Lappföld]]ön viharba került és elsüllyedt.
 
[[Kategória:Hollandok]]
146 763

szerkesztés

Navigációs menü